Sven Kramer en Ireen Wüst gaan zondag de slotdag van het NK allround in met een ruime voorsprong op de concurrentie. Achter de veelvoudig kampioenen is het echter zowel bij de mannen als bij de vrouwen dringen voor de andere podiumplekken.

Kramer verdedigt zondag op de 1500 meter, de derde afstand van het toernooi in Thialf, een voorsprong van ruim een seconde op zijn ploeggenoot Wouter olde Heuvel en ruim anderhalve seconde op titelverdediger Koen Verweij.

Daarachter staan Douwe de Vries, Europees kampioen Jan Blokhuijsen en de winnaar van de 5 kilometer Jorrit Bergsma ook nog op minder dan een punt van het podium.

Tweevoudig kampioen Olde Heuvel was zeer tevreden met zijn tweede plaats na de 500 meter en 5 kilometer, maar hij verwacht dat het heel moeilijk wordt om Kramer nog van het goud af te houden.

"Kramer en Bergsma zijn normaal gesproken een klasse apart op de 10 kilometer, en dat is mijn minste afstand. Ik hoop een goede 1500 meter te rijden en dan stand te houden op de laatste afstand."

Verweij

Olde Heuvel en Kramer rijden zondag in de slotrit van de schaatsmijl tegen elkaar. "Hopelijk wordt dat een mooie rit. Het zou mooi zijn als ik de 1500 meter kan winnen."

Dat zou de 28-jarige schaatser van Lotto-Jumbo ook helpen om Verweij van zich af te houden, al constateerde Olde Heuvel na dag één dat de regerend wereldkampioen wellicht beter in vorm is dan hij vooraf zelf aangaf.

"Aan zijn 5 kilometer kon je goed zien wat voor toernooi hij kan gaan rijden. Voor hoe hij voor het NK praatte, vond ik dat hij nog een goede rit reed (zesde in 6.26,13, red). Maar ik hoop dat ik mijn tweede plaats kan vasthouden."

Vrouwen

Bij de vrouwen steekt Wüst er na zeges op de 500 en 3000 meter met kop en schouders bovenuit in het klassement. Nummer twee Annouk van der Weijden staat al op meer dan een punt, wat betekent dat ze op de 1500 meter ruim 3 seconden moet goedmaken.

De schaatsster van New Balance zal echter vooral naar onder kijken, want achter haar is het dringen voor de overige ereplaatsen.

Van der Weijden verdedigt op de nummers drie tot en met zes Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte, Diane Valkenburg en Linda de Vries allemaal minder dan een seconde op de 1500 meter, terwijl titelverdedigster Yvonne Nauta, achtste na twee afstanden, met ook nog een 5 kilometer voor de boeg eveneens nog niet kan worden afgeschreven voor de top drie.

De schaatsers en schaatssters strijden ook om tickets voor het EK allround op 10 en 11 januari in Tsjeljabinsk. De top drie van het NK mag in principe naar Rusland afreizen.

Het programma van dag twee van het NK allround begint zondag om 13.30 uur met de 1500 meter voor vrouwen.

Overzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround

Kramer: 'Belangrijkste dit weekend is dat ik het NK win' | Wüst vindt niveau NK allround hoger dan bij EK