Bob de Jong is zaterdag gediskwalificeerd op het NK allround. De stayer tikte op de 5 kilometer twee keer een blokje weg en werd daardoor uit de uitslag geschrapt.

Daardoor mag de 38-jarige Leimuidenaar zondag op de slotdag in Heerenveen niet meer aan de start verschijnen bij zijn favoriete afstand, de 10.000 meter.

De Jong reed op de op één na langste afstand met een tijd van 6.20,17 naar de vijfde plaats, maar zijn klassering werd na beraad van de scheidsrechters ongeldig verklaard. Zondag mag de veteraan nog wel uitkomen in een selectiewedstrijd voor de WK afstanden.

De langeafstandspecialist, die één gouden en twee bronzen olympische medailles in de wacht sleepte op de 10 kilometer, stoort zich de laatste tijd aan de benadering van zijn geliefde afstand bij andere schaatsers.

"Het zijn gewoon watjes", spuwde de routinier eind november zijn gal na de World Cup in Seoul. "De lange afstanden worden te weinig gereden, er is dus te weinig ervaring. Niemand durft er in te gaan, iedereen is bang voor de tien kilometer."

Kramer leidt halverwege, Bergsma snelste op 5 kilometer | Kramer: 'Belangrijkste dit weekend is dat ik het NK win' | Bergsma halverwege zesde ondanks 'behelpen' op 500 meter