Jorrit Bergsma debuteerde zaterdag op een allroundtoernooi met een persoonlijk record op de 500 meter en een zege op de 5 kilometer. Met nog twee afstanden te gaan bij het NK in Heerenveen heeft de 28-jarige Fries zelfs nog uitzicht op de top drie van het klassement.

"Ik ben helemaal open dit NK in gegaan", zei Bergsma, die zesde staat na één dag. "Dit is mijn eerste allroundtoernooi en ik wist niet wat er mogelijk was."

De olympisch kampioen op de 10 kilometer doelde daarmee vooral op de twee kortste afstanden. Op de 500 meter haalde hij met 38,25 weliswaar 0,36 seconden van zijn pr af, maar de stayer moest toegeven dat het 'behelpen' was voor hem op de sprintafstand.

"Ik beheers de 500 meter natuurlijk totaal niet. Ik begon al met een valse start en hoorde van de starter dat ik er de tweede keer nog bijna was uitgeschoten omdat ik niet helemaal stilstond."

"Vervolgens moet je na 50 meter eigenlijk gaan schaatsen, maar ik heb die knop nog niet gevonden. De eerste bocht leek nergens op en pas op de kruising 'trapte ik 'm wat aan'. Maar in de tweede bocht ging ik nog bijna op mijn bek."

Vreemd is het niet dat Bergsma zo'n moeite heeft met de 500 meter. Tot vorig seizoen had hij de afstand tien jaar niet gereden. "Ik ben die hoge snelheid in de bochten niet gewend. Er zit wel groei in, maar het moet niet ten koste gaan van mijn lange afstanden."

Selectiewedstrijd

De pupil van Jillert Anema besliste pas na lang wikken en wegen dat hij zou starten bij het NK. "Ik wilde wat nieuws proberen", legde hij uit wat uiteindelijk de doorslag gaf. "Ik hoop dat ik verbetering in mijn kortere afstanden mee kan nemen naar mijn langere afstanden en zo een completere schaatser kan worden."

De afweging was lastig, omdat de WK afstanden - en dan met name de 10 kilometer bij dat toernooi - dit seizoen het belangrijkste doel is voor Bergsma. En de selectiewedstrijd voor die afstand vindt zondag voor en tijdens het NK plaats.

De schaatser van Team Clafis zal hierdoor met al drie afstanden in de benen beginnen aan zijn 10 kilometer, waarvoor slechts twee startplaatsen beschikbaar zijn op de WK. "Ik neem een gok, ik weet niet hoe ik die andere afstanden zal verteren. Maar we dachten dat ik dit fysiek wel aankon."

5 kilometer

Zijn 5 kilometer van zaterdag leed in ieder geval niet onder de 500 meter van eerder die dag. Met 6.13,53 troefde Bergsma olympisch kampioen Sven Kramer af in Thialf.

Bergsma pakte zo aardig wat tijd terug op mannen als Wouter olde Heuvel, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, al zal het lastig worden om zondag nog drie man voorbij te gaan in het klassement en het podium te halen bij zijn eerste NK allround.

"Ik heb geen flauw idee wat er mogelijk is op de 1500 meter. Ik ga gewoon zo hard mogelijk schaatsen. Ik kan nu wel gaan rekenen, maar dat maakt toch geen verschil."

Kramer: 'Belangrijkste dit weekend is dat ik het NK win' | Kramer leidt na twee afstanden, Bergsma snelste op 5 kilometer | Overzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround