Annouk van der Weijden kende een moeilijk begin van het schaatsseizoen, maar na de eerste dag van het NK allround staat ze op een knappe tweede plaats achter de ongenaakbare Ireen Wüst.

"Voor mijn gevoel begint mijn seizoen nu pas. Dit is mijn NK afstanden", stelde Van der Weijden zaterdag in Thialf. 

"Mijn voorseizoen was gewoon niet goed, ik had meer tijd nodig om weer in vorm te komen", vervolgde de 28-jarige schaatsster van New Balance, wier vader vlak voor de NK afstanden overleed.

"Ik ben na de NK naar de zon gegaan, even niet met schaatsen bezig geweest en heb leuke dingen gedaan. Dat zorgde ervoor dat ik veel stress kwijtraakte. Toen ik daarna weer op het ijs stapte, had ik mijn goede slag weer terug."

Van der Weijden reed zich vervolgens in vorm met wat kleinere wedstrijden. "Dat is minder leuk dan het rijden van World Cups, maar ik ben blij dat ze er waren, want zo had ik nog wat strijd."

Toch was het ook voor haar coach Johan de Wit een 'vraagteken' wat hij dit weekend kon verwachten van zijn pupil. "Want ze had dit seizoen nog niks laten zien. Daarom is dit leuk voor ons en voor haar."

Spannend

Van der Weijden zal zondag op de 1500 meter en de afsluitende 5 kilometer echter nog twee heel goede races moeten rijden, want achter klassementleidster Wüst staan er vijf schaatssters binnen 0,3 punt van elkaar.

"Het is stuivertje wisselen, maar daar moet ik niet teveel naar kijken", aldus Van der Weijden. "Ik was vandaag ook weer heel zenuwachtig, maar blijkbaar heb ik dat nodig."

Jorien Voorhuis, die derde staat na drie afstanden en zondag 0,55 seconden goed moet maken op de 1500 meter voor plek twee, verwacht een spectaculaire slotdag. "De top zit zó dicht bij elkaar, het gaat nog heel spannend worden zondag."

Wüst vindt niveau NK allround hoger dan bij EK | Overzicht: programma en uitslagen NK allround