Ireen Wüst staat na de eerste dag van het NK allround in Heerenveen in het klassement al ruim een punt voor op de concurrentie, maar de 28-jarige Brabantse ontkent dat ze zondag simpel naar haar vierde nationale titel gaat schaatsen.

"Het niveau van dit toernooi is onwijs hoog, het ligt hoger dan bij een EK allround", stelde Wüst, die zaterdag de 500 en de 3000 meter op haar naam schreef in Thialf. "Ik wil dus nog helemaal niet over titels praten."

De schaatsster van Team Continu heeft desondanks een flink voorschot genomen op het goud bij het NK. Ze mag zondag op de 1500 meter ruim drie seconden verliezen op de nummer twee Annouk van der Weijden.

"Maar ik ken mezelf: ik zal morgen gewoon weer met een kriebel in mijn buik aan de start staan. Tijdens een allroundtoernooi gaan de zenuwen pas weg nadat je over de finish bent gekomen op de 5 kilometer.'' 

"Het zal zondag dus zeker niet met twee vingers in de neus zijn. Ik moet scherp blijven, er zijn hier vandaag ook al een paar diskwalificaties geweest."

Zonde

Wüst verwees daarmee onder meer naar titelkandidate Marrit Leenstra, die uitgesloten werd na een tweede valse start op 500 meter, de eerste afstand van het NK. 

"Dat is zonde voor het toernooi", vond de viervoudig olympisch kampioene, die in ieder geval lijkt af te stevenen op een plek bij de top drie en dus plaatsing voor het EK allround, op 10 en 11 januari in het Russische Tsjeljabinsk.

Wüst houdt nog een kleine slag om de arm, maar ze zal normaal gesproken gewoon naar Rusland afreizen om haar titel te verdedigen. "Ik ga het daar nog met mijn coaches over hebben, er liggen meerdere plannen klaar. Ik moet niet weer een terugslag krijgen."

Wüst ruim aan de leiding na eerste dag NK allround | Overzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround