Sven Kramer gaat na de eerste dag aan de leiding op het NK allround. De vijfvoudig kampioen moest na zijn gedeelde vierde plek op de 500 meter de 5 kilometer verrassend aan Jorrit Bergsma laten.

Debutant Bergsma noteerde met 6.13,53 de beste tijd op de 5000 meter, voor Kramer (6.15,43) en Wouter olde Heuvel (6.18,50).

Het was voor het eerst in bijna drie jaar dat Kramer niet won op een 5 kilometer waarop hij startte en niet gediskwalificeerd werd. Destijds werd de Fries geklopt door Bob de Jong bij de World Cup in Hamar.

De Jong reed zaterdag in Heerenveen de vijfde tijd, maar werd later gediskwalificeerd. De 38-jarige veteraan werd uit de uitslag geschrapt na het wegtikken van twee blokjes en mag zondag niet aan de start verschijnen bij zijn geliefde 10 kilometer.

Na twee afstanden verdedigt Kramer zondag op de 1500 meter een voorsprong van 1,05 seconden op Olde Heuvel. Titelverdediger Koen Verweij, die eerder op zaterdag de 500 meter won, staat derde op 1,56.

De 28-jarige Bergsma, die nog nooit eerder aantrad op een allroundkampioenschap, bezet na dag één in Thialf de zesde plaats. Europees kampioen Jan Blokhuijsen staat teleurstellend vijfde, achter Douwe de Vries.

Van der Duim

Kramer kan zijn zesde allroundtitel winnen dit weekend. Daarmee loopt hij in op Hilbert van der Duim, die met zeven titels eerste staat op de eeuwige ranglijst.

De schaatsers strijden naast de nationale titel ook om tickets voor het EK allround. De top drie in Heerenveen mag normaal gesproken naar het toernooi dat op 10 en 11 januari 2015 wordt gehouden in het Russische Tsjeljabinsk.

Kramer: 'Belangrijkste dit weekend is dat ik het NK win' | Bergsma halverwege zesde ondanks 'behelpen' op 500 meter | Overzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround