Voor Marrit Leenstra was het NK allround zaterdag door een diskwalificatie na een tweede valse start op de 500 meter al voorbij voordat het goed en wel begonnen was. De titelkandidaat baalde flink dat haar toernooi direct naar de knoppen was.

"Ik hoorde van de starter dat ik over de lijn ging met mijn schaats, een domme fout", verklaarde Leenstra in de catacomben van Thialf haar tweede valse start en dus uitsluiting op de eerste afstand.

"Dit is me volgens mij nog nooit overkomen. Ik sta normaal gesproken eerder te ver achter de lijn. Ik had niet het gevoel dat ik vooruit gleed voor de start, dus ik heb geen idee waarom dit nu gebeurde. Het is een automatisme, je gaat gewoon staan."

De tweevoudig Nederlands kampioene hoopte eerst nog dat de tweede valse start naar haar tegenstandster Sanne van der Schaar zou gaan. "Maar toen ik me omdraaide zag ik de rode vlag, dan weet je dat het fout zit."

"Dit is flink balen, want ik dacht ik er klaar voor was, heb hard getraind de laatste weken. Ik wilde hier een mooi allroundtoernooi rijden, maar dat is nu helemaal weg."

Team Corendon, de ploeg van Leenstra, was het niet eens met het oordeel van de starter Jans Rosing dat de schaats van de Friezin over de lijn ging. "Marrit is genaaid", aldus teammanager Chiel van Praag. Protest bleek echter niet mogelijk. 

Aanwijsplek

De diskwalificatie op het NK zorgt er bovendien voor dat Leenstra zich niet meer bij de top drie kan rijden die zich normaal gesproken plaatst voor het EK allround, op 10 en 11 januari 2015 in het Russische Tsjeljabinsk.

De Selectiecommissie Langebaan van de KNSB heeft volgens de reglementen in 'zeer uitzonderlijke gevallen' één aanwijsplek per sekse achter de hand, maar Leenstra gaat er niet van uit dat ze hier voor in aanmerking zal komen.

"Ik moet het verschil maken op de 500 en 1500 meter en een van die twee afstanden heb ik nu al niet gereden. Misschien is er nog een kans als ik een goede 3000 en 1500 meter laat zien, maar ik verwacht geen aanwijsplek."

Daarin speelt ook mee dat de 25-jarige Friezin de laatste twee seizoenen niet startte bij allroundtoernooien en dus amper 3 en 5 kilometers heeft gereden.

Overzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround