Ireen Wüst gaat na de eerste dag van het NK allround soeverein aan de leiding in het algemeen klassement. De drievoudig kampioene won zaterdag zowel de 500 als de 3000 meter in Thialf.

Wüst was op beide afstanden oppermachtig. Ze won de 500 meter in 39,17 en reed daarna een sterke 3000 meter. De Brabantse zegevierde in 4.02,27 en was bijna drie seconden sneller dan nummer twee Yvonne Nauta.

In het algemeen klassement verdedigt Wüst zondag op de 1500 meter al een voorsprong van ruim drie seconden op Annouk van der Weijden.

Ze zag bovendien haar grootste concurrent voor de titel al op de 500 meter afhaken. Marrit Leenstra werd na een tweede valse start gediskwalificeerd en kon de titel vergeten.

De tweevoudig kampioene ging wel van start op de 3000 meter en klokte in 4.08,70 de elfde tijd. In principe kan Leenstra, die aan de afsluitende 5000 meter zondag niet mag meedoen, ook deelname aan het EK allround vergeten.

Nauta

Achter de ongenaakbare Wüst is het erg spannend om de plaatsen twee en drie in het algemeen klassement. Titelverdedigster Nauta moest na haar 500 meter veel tijd goedmaken op de concurrentie en slaagde daar gedeeltelijk in op de 3000 meter. Met 4.05,11 werd ze tweede en was ze nipt sneller dan Diane Valkenburg (4.05,30) en Van der Weijden (4.05,36).

Van der Weijden bezet in het algemeen klassement de tweede plek met een kleine voorsprong op Jorien Voorhuis, die zesde werd op de 3000 meter.

Carlijn Achtereekte staat vierde, vlak voor Valkenburg en Linda de Vries. Nauta staat achtste met twee ruim twee seconden achterstand op Van der Weijden op de 1500 meter.

Keulen-Deelstra

Wüst jaagt dit weekend op haar vierde nationale allroundtitel. Daarmee zou ze op gelijke hoogte komen met Atje Keulen-Deelstra, die achter Stien Kaiser en Ria Visser derde staat op de eeuwige ranglijst.

De schaatssters strijden naast de nationale titel ook om tickets voor het EK allround. De top drie in Heerenveen mag normaal gesproken naar het toernooi dat op 10 en 11 januari 2015 wordt gehouden in het Russische Tsjeljabinsk.

Wüst vindt niveau bij NK hoger dan bij EK allroundOverzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround