Door zijn indrukwekkende prestatiereeks in de wereldbeker behoort Wouter olde Heuvel bij de NK allround komend weekeinde in Heerenveen tot de favorieten.

''Of ik de te kloppen man ben? Zo denk ik niet. Ik voel natuurlijk wel druk, maar daar kan ik goed mee omgaan. Voor mijn gevoel ben ik nog nooit onder druk bezweken", aldus de schaatser van Lotto-Jumbo.

De 28-jarige Olde Heuvel pakte de afgelopen maanden bij al zijn optredens in de wereldbeker een medaille, een keer goud, drie keer zilver en twee keer brons.

"Het is een mooie start, een droomstart zelfs. Ik ben nu beter dan ooit in december. Maar we hebben het hier natuurlijk nog wel over het voorseizoen."

"Bij de komende titeltoernooien wil ik er ook staan. En als het dan niet lukt, zou ik alsnog balen. Ik heb me zelfs al afgevraagd of ik niet te vroeg in vorm ben gekomen.''

Orie

Olde Heuvel weet wat het is om Nederlands allroundkampioen te worden. Hij was het al in 2010 en 2011. Een zware en slepende knieblessure wierp hem nadien ver terug. Zijn schaatsloopbaan raakte zelfs in zwaar weer, maar onder de hoede van coach Jac Orie is hij opgeleefd.

''Ik ben zeer tevreden over onze samenwerking. Ik voel me bij Lotto helemaal op mijn plek. Bij TVM draaide ik voor mijn gevoel wat meer sprintprogramma's. Nu werk ik volledige allroundschema's af. Ik heb met jongens als Sven Kramer en Douwe de Vries ook harde trainingsblokken op skeelers gereden."

"Vorig seizoen durfden we dat nog niet aan vanwege mijn knie. Ik wilde niet nog een keer geblesseerd raken. Maar nu heb ik alles kunnen doen wat ik wilde en moest doen. Ik hoefde me totaal niet in te houden. Mede daardoor sta ik er nu zo goed op."

"Vroeger had ik juist in het begin van het seizoen moeite om goed op gang te komen. Ik had ijsuren nodig, baantraining, maar dat was nu niet het geval. De aanpak van Jac werkt voor mij dus prima.''

Trio

Olde Heuvel staat al jaren bekend als de trouwe adjudant, secondant en helper van Kramer. ''Zo ziet de buitenwacht het misschien, maar zelf voel ik het helemaal niet zo. We trainen al lange tijd samen, dat is waar, maar alleen red je het sowieso niet in het schaatsen."

"Bij Lotto vormen Sven, Douwe en ik nu een heel sterk blok. Onze kracht zit in dat trio. Wij hebben Sven nodig, maar Sven heeft ons ook nodig. Op die manier stuwen we elkaar naar een hoger niveau.''