De internationale schaatsunie ISU ziet geen enkele reden om het Europees kampioenschap allround in Tsjeljabinsk op een andere locatie te houden. 

Vooral binnen de Nederlandse schaatswereld wordt hardop gesproken over een boycot van het toernooi, dat over een maand in Rusland wordt gehouden.

''Het is verstandig om sport en politiek uit elkaar te houden. Ik zie geen enkele aanwijzing om de EK te verplaatsen. Daar zijn andere instanties voor", zei de vicevoorzitter van de ISU, Jan Dijkema, maandag tegen de NOS.

De Nederlandse schaatsbond KNSB meldde eerder ''begrip'' te hebben voor coaches en sporters die het toernooi willen laten schieten vanwege de vliegramp met MH17 en de huidige politieke rol van het gastland op het wereldtoneel.

Sportkoepel NOC*NSF liet weten de keuze om naar Rusland te gaan net als de KNSB aan de sporters zelf te laten.

Corendon-coach Jan van Veen startte de discussie vorige week door aan te kondigen niet naar Tsjeljabinsk af te reizen. Zijn pupil Marrit Leenstra noemde net als Ireen Wüst de crash met de MH17 als voornaamste reden om te twijfelen.

Kramer

Sven Kramer riep de ISU maandag op tot een oplossing te komen. "Uiteindelijk ben ik een sportman die hard probeert te schaatsen. Maar als je het mij persoonlijk vraagt had ik ook liever gezien dat dit toernooi ergens anders zou worden gehouden", zei hij.

Het EK in Tsjeljabinsk wordt op 10 en 11 januari volgend jaar verreden.

Kramer verwacht oplossing ISU rond EK in Rusland