Jan Smeekens is vrijdag goed begonnen aan het wereldbekerseizoen. De rijder van Team LottoNL-Jumbo schreef in Obihiro de 500 meter op zijn naam en keek na afloop tevreden terug op zijn rit.

"Het was een mooie rit. Winnen is altijd goed", stelde Smeekens tegenover Schaatsen.nl. Hij bleef de Russen Pavel Koelizjnikov en Ruslan Moerasjov voor.

De Nederlander heeft in tegenstelling tot andere Nederlandse schaatsers geen moment getwijfeld om naar Azië af te reizen voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden van het seizoen. 

"Ik wilde niet voor niets naar Azië. Ik wilde alles eruit halen en dat is vandaag goed gelukt", aldus Smeekens. Volgende week staat de tweede World Cup op het programma in Seoul.

De sprinter kon slechts een paar dagen trainen op het ijs in Obihiro. "We zijn dinsdag aangekomen en woensdag voor het eerst het ijs op gegaan. Ik heb twee goede trainingen gereden en heb geprobeerd om enigszins in het Nederlands ritme te blijven en dat is goed gegaan. Al blijven er natuurlijk nog verbeterpunten."

Smeekens doelt daarmee vooral op zijn start en zijn laatste honderd meter. Zondag hoopt hij zijn tweede overwinning van het seizoen te kunnen bijschrijven. "Ik ga er met dezelfde instelling in als vandaag en dan kan ik er weer wat moois van maken."