Ireen Wüst rijdt vrijdag bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro tegen Martina Sablikova op de 3000 meter. Dat heeft de loting uitgewezen.

De meervoudige olympische kampioenen komen in de zevende van acht ritten in actie. Olga Graf en Claudia Pechstein vormen het laatste paar.

De andere Nederlandse schaatssters op de 3000 meter zijn Diane Valkenburg (zij treft de Japanse Maki Tabata in rit vier), Marije Joling (in rit zes tegen de Poolse Luiza Zlotkowska), Linda de Vries en Jorien Voorhuis. De twee laatstgenoemde schaatssters rijden tegen elkaar.

Op de 5000 meter voor mannen treedt Sven Kramer in de laatste rit in het strijdperk met de Noor Sverre Lunde Pedersen. Wouter olde Heuvel treft in de voorlaatste rit de Duitser Patrick Beckert.

Koen Verweij stuit al in de derde rit op de Belg Bart Swings. Bob de Jong komt in rit vijf de Rus Aleksandr Roemjantsev tegen en in rit zes neemt Douwe de Vries het op tegen Seung-Hoon Lee uit Zuid-Korea.

500 meter

De mannen en vrouwen rijden vrijdag ook een 500 meter. Bij de mannen vormen Hein Otterspeer en Pim Schipper het laatste van tien paren.

Gerben Jorritsma treft Shani Davis in de zevende rit en Jan Smeekens duelleert in de een na laatste rit met de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo.

Thijsje Oenema komt bij de 500 meter voor vrouwen als laatste Nederlandse het ijs op, in rit acht tegen de Chinese Hong Zhang. Een rit daarvoor treedt Margot Boer aan tegen de Duitse Denise Roth.

Het bal wordt geopend door Bo van der Werff, die het opneemt tegen de Canadese Marsha Hudey. De andere Nederlandse sprintsters in Obihiro zijn Floor van den Brandt (tegen de Japanse Arisa Go in rit vier) en Anice Das (in rit vijf tegen Nao Kodaira in rit vijf).

Ploegenachtervolging

Bondscoach Geert Kuiper maakte donderdag zijn selectie bekend voor de ploegenachtervolging. Bij de mannen zullen Kramer, Verweij en Olde Heuvel het Nederlandse team vormen. Wüst, Marrit Leenstra en Joling rijden samen bij de vrouwen.

Op de massastart zijn Gerben Jorritsma en De Vries aangewezen om te starten bij de mannen. Rixt Meijer en Irene Schouten zullen in actie komen bij de vrouwenwedstrijd.

Nederlandse schaatsers ook in wereldbeker almaar dominanter