Kjeld Nuis was zondag heel blij met zijn derde nationale titel op rij op de 1000 meter. De schaatser van Lotto-Jumbo moest toegeven dat het een opluchting was na zijn slechte olympische seizoen.

"Dit was bijna de perfecte race, ik kan geen missertje bedenken", zei Nuis na zijn baanrecord van 1.08,25 in Thialf. "Ik ga 'm thuis zeker nog even terugkijken, dit is echt een belachelijke tijd."

Na de finish moest de 24-jarige Zuid-Hollander in de ontlading toch even terugdenken aan vorig jaar, toen hij zich bij het olympisch kwalificatietoernooi niet wist te plaatsen voor Sotsji.

"Ik zou liegen als ik zeg dat ik daar niet even aan dacht. Toen het seizoen voorbij was, besefte ik pas echt wat ik gemist had. Ik probeer er niet te veel aan te denken, maar het is nog niet helemaal voorbij. Dat hoeft ook niet als ik er hard van ga rijden."

Het gaat te ver om zijn zege bij de NK een revanche te noemen. "Dit maakt wel wat goed", aldus Nuis. "Maar ik ben vooral heel blij dat er nu uitkomt hoe ik me voelde voor de NK en hoe hard ik in de zomer gewerkt heb."

Beesten

De pupil van coach Jac Orie legde uit dat hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen veel had gehad aan het feit dat er met Sven Kramer, Wouter olde Heuvel en Douwe de Vries drie allrounders aan zijn ploeg waren toegevoegd.

"Ik heb echt veel gehad aan die jongens, dat zijn echt beesten. Ik was er echt op gebrand deze zomer en heb de grens opgezocht met de allrounders. Dan vroeg ik soms aan Jac of ik toch nog even met die jongens mee kon doen in de training."

Kramer kon Nuis bovendien ook op het mentale vlak wat tips geven. "Vorig jaar verwachtte iedereen heel veel van mij bij het OKT. Die druk heeft Sven natuurlijk altijd, keer tien. Daar hebben we het wel over gehad, dan vraag je hoe hij daar mee omgaat. Hij is één brok ervaring."

Nuis pakt derde titel op 1000 meter in baanrecord I Overzicht: Uitslagen NK afstanden