Marrit Leenstra wil een maand voor de start van het schaatsseizoen nog niet vastleggen of ze zich gaat richten op het allrounden of het sprinten.

"Ik vind het fijn dat ik de mogelijkheid heb om tijdens het seizoen te kunnen kiezen", zegt de 25-jarige Leenstra in gesprek met NU.nl. "Het is maar net wat straks het beste gaat en waar ik me voor plaats; daar zal ik me op richten."

De Friezin deed met name in het begin van haar loopbaan mee aan grote allroundtoernooien.  Zo debuteerde ze in 2008 met een zesde plaats bij het EK en een twaalfde plaats bij het WK allround.

De laatste twee seizoenen liet ze echter de grote vierkamp links liggen en deed ze alleen mee aan het NK sprint, zeker ook met het oog op haar favoriete afstanden, de 1000 en 1500 meter.

De tweevoudig Nederlands kampioene allround zal komend seizoen weer meer 3 kilometers gaan schaatsen. "Dat zou goed moeten zijn voor mijn laatste ronde op de 1500 meter. Ik heb in de zomer ook wel wat anders getraind, heb meer duurtraining gedaan, meer uren op de fiets gezeten. Maar dat was ook wel weer een beetje nodig."

Emotie

Leenstra had na het olympische seizoen, waarin ze in Sotsji op de 1500 meter net naast het podium greep maar wel goud pakte met de ploegenachtervolging, niet heel veel moeite om in de lente de draad weer op te pakken, zoals bijvoorbeeld haar ploeggenoten bij Team Corendon Koen Verweij en Jan Blokhuijsen wél hadden.

"Ik heb in april wel iets meer tijd genomen om het afgelopen jaar af te sluiten. Normaal spring ik direct op de fiets en ga ik weer lekker door. Maar de Spelen duren best lang je gaat van de ene emotie in de andere. Ik merkte wel dat ik echt kapot was daarna."

In mei kwam de zin in het nieuwe seizoen echter al snel weer opzetten bij de pupil van Jan van Veen.

"Ik ben ook niet iemand die altijd in olympische cycli denkt. Dit jaar zijn er gewoon weer heel veel mooie wedstrijden waar ik goed wil rijden, zoals de WK afstanden. Ik ben dus nog niet echt bezig met de Olympische Spelen van over vier jaar."

Bruiloft

In juli moesten de voorbereidingen op het nieuwe seizoen wel even worden onderbroken, omdat Leenstra ging trouwen met de Italiaanse oud-schaatser Matteo Anesi.

"Ik ben iets eerder weggegaan van een trainingskamp in Limburg, want ik wilde niet één dag voor de bruiloft aankomen in Italië. Al heb ik die week nog wel een beetje getraind."

"Daarna zijn we op huwelijksreis geweest naar Curaçao, een weekje nagenieten", vervolgt Leenstra, die vanaf volgend jaar buiten het wedstrijdseizoen in Italië zal gaan wonen. "Ik had er eerlijk gezegd ook niet aan moeten denken om maandag meteen weer op de fiets te stappen."

Die ene rustweek heeft voor haar voorbereiding op het nieuwe seizoen weinig uitgemaakt. "De afgelopen twee weken stonden we voor het eerst sinds de zomer weer op het ijs en toen moest ik toch weer een beetje wennen."

"Dat viel wat tegen, maar ik heb eigenlijk elk jaar wel zo'n momentje dat ik denk: waarom komt het nu niet? Ik maak me dus geen zorgen, heb veel zin in de NK. Volgens mij sta ik er heel goed voor."

Verweij rekent op minder seizoen na zomer vol 'randzaken' | Van Beek na knieblessure vooral bezig met volgend seizoen | Blokhuijsen verwacht verrassingen bij NK afstanden