Lotte van Beek koestert weinig sportieve verwachtingen voor het komende seizoen.

De rijdster van Team Corendon revalideert van een knieblessure en wil de winter gebruiken om weer op niveau te komen voor de winter erna. Wedstrijden zitten er voorlopig nog niet in, maar Van Beek is niet ontevreden. "Het gaat voorspoedig."

Tijdens een skivakantie in april scheurde Van Beek de kruisbanden in haar rechterknie. Een operatie volgde en maanden van rust en revalidatie.

Pas volgende week, tijdens een trainingskamp in Inzell, zal ze haar eerste slagen op het ijs maken. "Maar echt schaatsen zal dat nog niet zijn, meer een beetje het gevoel krijgen."

De NK Afstanden komen dan ook nog veel te vroeg. Zelfs over de rest van de invulling van het wedstrijdseizoen kan ze nog niets zeggen. "Het is lastig te voorspellen. Ik bekijk het allemaal stapje voor stapje. Ik moet eerst weer helemaal fit worden en zorgen dat ik er volgend jaar weer sta. Ik wil niets overhaasten."

Van Beek krijgt die tijd ook van haar ploeg. "Ik zat midden in de onderhandelingen toen het gebeurde en ze lieten meteen weten dat ze voor twee jaar met me door wilden. Dat vertrouwen van de sponsor is heel prettig."

Langdurig proces

Met de steun van haar ploeg kon de 22-jarige Zwolse gaan revalideren. Dat is bij haar blessure een langdurig proces, maar daar laat Van Beek zich niet door frustreren. "Op het moment dat het gebeurde wist ik meteen: dit is mis", blikt ze terug. "Maar die avond al, toen ik hoorde dat mijn kruisband afgescheurd was en ik geopereerd moest worden, heb ik het geaccepteerd."

"Het is gebeurd, daar is niets meer aan te doen. Ik dacht: laat ik er dan maar gebruik van maken en uitgerust beginnen aan een nieuwe periode van vier jaar. Want het gaat niet om dit seizoen, maar om de Spelen over vier jaar."

Haar revalidatie maakte haar zomer anders dan normaal. "Ik ben heel erg gewend om in april al weer te beginnen. Nu zat ik zes weken met mijn been omhoog en moest ik op krukken lopen. In drie dagen was mijn rechterbeen de helft in omvang van mijn linker. Dat ging heel snel. Ik begin dus weer op nul", vertelt ze.

Dat klinkt als een flinke tegenslag voor een topsporter. Liever bouwt een schaatser immers verder op het fundament van het voorgaande seizoen, maar Van Beek beziet zelfs dat nadeel van de zonnige kant. "Het voordeel daarvan is dat ik er weer heel fris tegenaan kijk. Zo mocht ik op Tenerife weer trainen op de fiets en normaal houd ik daar niet zo van, maar nu dacht ik: Yes! Ik mag weer fietsen. Je gaat dat soort dingen weer veel meer waarderen."

Verweij rekent op minder seizoen na zomer vol 'randzaken'