Erik Bouwman gaat per 1 augustus aan de slag als hoofdcoach van de nationale schaatsploeg van Zuid-Korea. Dat maakte de KNSB vrijdag bekend.

De 41-jarige Bouwman is sinds 2010 trainer van Jong Oranje. Daarvoor was hij coach van VPZ, waar hij onder anderen Jan Blokhuijsen onder zijn hoede had.

Bouwman ziet de klus als een mooi avontuur. "Het wordt een enorme uitdaging om mijn werkwijze en visie in Zuid-Korea te integreren. Daarbij komt dat de zomer al bijna voorbij is. Het zal daarom vooral eerst een kwestie zijn van veel observeren en nadenken hoe ik de juiste mix tussen beide culturen kan creëren."

Zijn opvolger bij Jong Oranje is zijn huidige assistent Jeroen van der Lee. "Ik verlaat de groep met pijn in het hart, maar Jeroen kan dit uitstekend voortzetten. Hij was meer dan een assistent", aldus Bouwman.

"We deden het samen. Afgelopen seizoen leidde deze samenwerking tot het beste WK junioren in de Nederlandse geschiedenis."

Zuid-Korea organiseert in 2018 de Winterspelen in Pyeongchang. Bouwman krijgt de leiding over een team dat naast de coaches Kim Young-soo en Kwon Soon-chung bestaan uit acht allrounders en acht sprinters. Bekendste schaatsers zijn Lee Sang-hwa, Mo Tae-bum en Lee Seung-hoon.