Marianne Timmer en Jan Bos zullen deze zomer Wit-Rusland helpen om het schaatsen daar naar een hoger plan te brengen.

"We gaan kijken of we een goede structuur in de sport daar kunnen opzetten", zegt Timmer die binnenkort naar Minsk zal afreizen.

Tijdens de Winterspelen was er discussie rond de overweldigende prestaties van de Nederlandse ploeg. Volgens een aantal critici moesten Nederlandse coaches hun kennis meer delen met het buitenland om zo een internationale competitie van hoog niveau te garanderen.

In dat licht ziet Timmer haar rol in Wit-Rusland ook. "Volgens mij is het belangrijk om expertise te delen." De twee voormalig olympisch kampioenen worden in hun reis vergezeld door oud-schaatser Rienk Nauta.

Als de gesprekken in Wit-Rusland goed verlopen krijgt Bos een meer dan adviserende rol alleen. Hij zal de schaatstrainers in het land gaan aansturen. Afgelopen seizoen was de oud-sprinter coach bij de KIA Speed Skating Academy in Inzell.

Kodaira en Erbanova

Haar kennis van de schaatssport deelt Timmer niet alleen met de Wit-Russen, maar ook in haar eigen team heeft Timmer ruimte gecreëerd voor buitenlandse rijdsters.

De Japanse Nao Kodaira en de Tsjechische Karolina Erbanova benaderden de coach tijdens het afgelopen schaatsseizoen met de vraag of er ruimte was om bij het team te komen.

In de zomer trainen de rijdsters mee met Team Continu en zullen voor nationale wedstrijden aansluiten bij hun nationale ploeg. Bij World Cups zullen de beide dames zich weer bij de ploeg van Timmer en Romme voegen.