Als klein jongetje zag hij Rintje Ritsma als wereldkampioen allround worden gehuldigd met een ritje in een arreslee. Zondag maakte Koen Verweij het zelf mee in Thialf.

"De ereronde in de slee was echt fantastisch, daar droomde ik vroeger al van", zei Verweij een uur na de festiviteiten. "Ik begin er nu spontaan weer van te glimlachen. Ik ben van een jongetje een grote man geworden. Ik heb een wereldtitel bij de senioren, ik voel me super voldaan."

"Dit komt dicht in de buurt van de gouden olympische medaille op de ploegenachtervolging. Dit heb ik helemaal zelf gedaan. Vanavond ga ik wel een klein feestje vieren."

De 23-jarige Noord-Hollander kreeg zijn eerste gouden medaille bij een WK allround niet cadeau. De laatste rondes van de tien kilometer deden heel veel pijn. Uiteindelijk verloor Verweij maar vijf seconden op Jan Blokhuijsen, waar het er bijna tien hadden mogen zijn.

"Het waren zeker mijn zwaarste meters op een ijsbaan. Bij de laatste drie rondes zat er echt niks meer achter. Ik gooide mijn handen nog los om een soort eindsprint te doen, maar het leek echt nergens op."

"Het voelde alsof ik elk moment kon gaan vallen. Gelukkig denk je daar dan niet aan, anders gebeurt het nog. Ik was nu zo gefocust op de titel."

Verrassen

Verweij was zo kapot omdat hij bij de laatste afstand hard was begonnen. Zijn doel was om zo lang mogelijk bij Blokhuijsen te blijven en steeds ook onderdoor te komen.

"Ik wilde hem uit zijn ritme halen, hem steeds verrassen. Dat is wel gelukt. Deze strategie was heel zwaar, maar ik denk wel dat ik daardoor de titel heb gepakt."

De nummer twee van de olympische 1500 meter was zelf ook wel verrast dat hij aan het eind van het seizoen als beste allrounder van de wereld werd gekroond. Verweij richtte zich dit olympische seizoen namelijk met name op de middenafstanden.

"Ik sta er zelf ook van te kijken, maar ik heb een goede basis. Ik heb ook veel getraind met mannen als Sven Kramer en Douwe de Vries."

Bekroning

Verweij werd zo de vijftiende en laatste schaats(st)er die in dienst van TVM wereldkampioen allround werd. De transportverzekeraar stapt na veertien jaar uit het schaatsen.

"Dit is een mooie bekroning. Ik ben Gerard Kemkers, Rutger Tijssen en de hele staf heel dankbaar. Ik zocht na vorig seizoen naar een rustig klimaat en de juiste voorwaarden. Het is mooi om te zien dat het plan dat wij - de baas van TVM, de schaatsploeg en ik - voor het seizoen bedacht hebben, aardig gelukt is."

Verweij houdt alle opties open voor volgend seizoen. Hij hoopt met name al zijn successen van dit seizoen in het na-olympische jaar verder uit te bouwen. "Ik weet nu wat ik nodig heb om goed te zijn en hoop dat ergens te krijgen. Ik ben in ieder geval niet van plan er een jaartje tussenuit te gaan."

Wüst: 'Mijn beste seizoen ooit'