Na een negentiende plek op de 500 meter leek het podium bij het WK allround heel ver weg voor Yvonne Nauta. Toch stond de 23-jarige Friezin zondagmiddag bij de eindafrekening met de bronzen medaille om haar nek in Thialf.

"Na de 500 meter had ik er niet echt vertrouwen meer in dat ik naar het podium kon kijken", zei Nauta. "Maar gelukkig was er zaterdag ook nog een drie kilometer."

Op die afstand herstelde de rijdster van Team Liga zich met een tweede plaats in 4.03,20, minder dan een seconde boven haar persoonlijk record.

"Dat maakte me wel weer vrolijk. Ik maakte een foutje op de 500 meter, maar dat is mijn moeilijkste afstand, misschien is het wel logisch dat het daar gebeurt."

Die relativering typeert misschien wel de groei van Nauta dit seizoen. "Aan het begin van het seizoen was ik nog wel eens gefrustreerd als het op de 500 of 1500 meter niet liep. Dat heb ik nu losgelaten."

Handdoek

Na de tweede afstand stond de Nederlands kampioene echter nog steeds pas negende. Na de 1500 meter van zondag klom ze naar plek zeven. "Ik dacht: met het EK stond ik een stuk hoger. Toen stond ik al zevende na twee afstanden. Ik liep dus eigenlijk een afstand achter. Maar ik had de handdoek nog niet in de ring gegooid."

Op de vijf kilometer maakte Nauta toch nog de sprong naar het podium door een mooi persoonlijk record van 6.57,59 te rijden."Fantastisch. Aan het eind werd het wel zwaar, maar de laatste meters van het seizoen mogen ook pijn doen."

Ze zorgde er zo ook voor dat Ireen Wüst niet alle vier de afstanden won. "Vier keer een nummer één voor je naam is ook niet normaal", lachte de stayer.

Het gat met de wereldkampioene was in het klassement wel heel groot. "Veel te groot", vond Nauta. "Daar ga ik wat aan doen, maar Ireen is wel heel compleet."

Langeafstandsrijder 

De kracht van de nummer zes van de olympische vijf kilometer ligt met name op de lange afstanden. Daar heeft ze dit seizoen onder Marianne Timmer en Gianni Romme 'voor het eerst echt' op getraind en dan blijkt dat de andere afstanden ook beter gaan.

"Dit seizoen is absoluut duidelijk geworden dat ik een langeafstandsrijder ben. Dit is de manier waarop ik door moet trainen", zei Nauta.

Haar coach Romme was het daar mee eens. "De basis voor haar zijn de lange afstanden. Ireen is van een andere orde, Yvonne zal nooit een 38'er gaan rijden op de 500 meter. Ireen haal je niet in, als ze zo hard blijft rijden, komt niemand bij haar in de buurt. Dat moet het doel ook niet zijn voor Yvonne, de WK afstanden moeten haar doel zijn."

Stabiel

Dat wil allesbehalve zeggen dat Nauta het allrounden zal opgeven, geeft ze zelf aan."Ik herstel goed, kan goed schakelen tussen afstanden en heb mijn focus goed voor elkaar. Het is ook mooi dat het niet na één afstand al weer voorbij is."

Internationaal gezien was het nu afgelopen seizoen in ieder geval echt de doorbraak voor Nauta. "Het was mooi om te zien hoe stabiel ze is geweest", stelde Romme. "Ze heeft echt een reuzensprong gemaakt."

Wüst: 'Mijn beste seizoen ooit'

Wüst triomfeert voor vijfde keer op WK, Nauta derde