Na een Europese titel, twee keer olympisch goud en drie keer olympisch zilver won Ireen Wüst zondag in Thialf in haar laatste wedstrijd voor haar scheidende sponsor TVM ook nog het WK allround.

"Alles is gelukt, dit was mijn beste seizoen ooit", verklaarde Wüst nadat ze met bijna drie punten voorsprong in het klassement de wereldtitel had gepakt.

"Dit was een heel mooi weekend, waarin ik nog wat extra's kon geven in een vol Thialf, maar de koek is nu ook wel op."

Het was ook een emotioneel weekend voor de bijna 28-jarige Wüst, omdat ze voor het laatst met de naam van TVM op haar pak schaatste. Sinds het seizoen 2005/2006 reed de Brabantse voor de ploeg van de transportverzekeraar, maar voor volgend seizoen zal ze op zoek moeten naar een nieuwe geldschieter. 

"Tijdens de vijf kilometer was ik er wel mee bezig dat het de laatste keer met TVM op mijn been was en dat is best emotioneel. Het was ook een race waarin je wel wist dat het goed zat, dan realiseer je het je wel."

Wüst had op haar ondershirt ook speciaal de boodschap 'TVM bedankt' geschreven, als verrassing voor de sponsor. "Dat heb ik wel netjes gevraagd aan KPN (de hoofdsponsor van de KNSB, red.), ik had het niet gedaan als zij het niet wilden."

Om tafel

Welke sponsor er volgend seizoen op haar pak zal staan, weet de vijfvoudig wereldkampioene nog niet. Wüst zou wel graag met haar huidige teamgenoten en coaches doorgaan.

"Ik zit lekker in mijn vel in dit team, dit was één van de leukste teams waar ik in heb gezeten. Maar ik kan alleen voor mezelf spreken. Komende week zal ik wel met Gerard Kemkers en Sven Kramer om tafel gaan zitten."

Wat er ook gebeurt, we zullen Wüst volgend jaar weer op de ijsbaan zien. "Ik ga absoluut nog door de komende vier jaar, ik geniet nog heel erg van het schaatsen."

"Er is ook nog genoeg te wensen over; een wereldrecord volgend jaar bij het WK allround in Calgary, goud bij het WK sprint. En als ik zo doorga, kom ik misschien nog wel in de buurt van de acht wereldtitels van Gunda Niemann."

Stilzitten

Kijkend naar het weekend in Heerenveen, lijkt niemand in de buurt te kunnen komen van Wüst bij een allroundtoernooi. "Mijn basisniveau is enorm gegroeid, ik heb mezelf technisch gevonden en heb rust in mijn hoofd. Maar de concurrentie zal niet stilzitten."

Wellicht zal de Nederlands kampioen allround van vorig seizoen, shorttrackster Jorien ter Mors, de komende jaren voor meer concurrentie kunnen zorgen. Wüst: "Het zou mooi zijn als Jorien mee zou kunnen doen aan het WK allround."

Nu is het eerst tijd voor vakantie, al zal de Brabantse een schuin oog houden op de ontwikkelingen op sponsorgebied. "Zaterdag ga ik skiën. Ik zal mijn telefoon bij me hebben."

Wüst triomfeert voor vijfde keer op WK allround, Nauta derde