Jan Bos stopt na dit seizoen als trainer bij de Speed Skating Academy in Inzell. Dat liet directeur Marnix Wieberdink maandag weten.

Bos, oud-wereldkampioen sprint, was sinds de zomer verbonden aan het opleidingsinstituut voor buitenlandse schaatsers. De geboren Hierdenaar verving de Canadees Jeremy Wotherspoon, die besloot zijn schaatsloopbaan weer op te pakken in de hoop zich te plaatsen voor de Spelen van Sotsji. Wotherspoon wist zich echter niet te kwalificeren.

"We hadden afgesproken dat Jan Jeremy zou vervangen voor zo lang als het duurde", zegt Wieberdink. "Ik ben Jan erg dankbaar, want dankzij zijn aanwezigheid hebben we heel veel gedaan gekregen."

De Canadees keert nu weer terug als coach. "Dankzij de comeback van Jeremy kwamen wij in de unieke omstandigheid om met Jan samen te kunnen werken. Juist hierdoor hebben wij, als internationaal opleidingsinstituut, zoveel kunnen leren dat wij nu al kunnen zeggen dat wij er de komende jaren direct veel profijt van gaan ondervinden", aldus Wieberdink over Bos.

Bos gaf zelf ook aan sowieso niet langer dan het geplande jaar aan te blijven. Wat hij in de toekomst gaat doen, houdt hij voorlopig voor zich. "Ik heb wel wat plannen, maar die kan ik nu nog niet bekendmaken. Ik ga de komende tijd bekijken wat ik wil gaan doen", zei Bos. "Ik heb in principe alle tijd daarvoor. Ik heb geen deadline voor mezelf."