Shani Davis was zaterdag weer even de oude in Inzell en won de wereldbekerwedstrijd over 1000 meter. Het was een groot contrast met zijn dramatische Spelen in Sotsji.

"Diep in mijn hart voel ik dat het niet aan mij lag", klaagde Davis tegen de NOS over zijn olympische prestaties. De Amerikaan werd in Rusland slechts achtste op de 1000 meter en elfde op de 1500.

"Deze Shani had er twee weken geleden moeten staan. Misschien was ik dan nóg sterker geweest, want ik voelde me toen beter dan nu."

Tijdens de Spelen wisselde de Amerikaanse ploeg van pak, maar ook dat mocht niet baten. "Het was gewoon niet voor me weggelegd. Zo is het gewoon."

"Het was een combinatie van factoren, denk ik. We hadden pech, niets ten nadele van Groothuis en de rest. Ze schaatsten gewoon beter."

Accepteren

Davis durft geen mensen de schuld te geven. "Er zijn dingen waar ik niet zeker over ben, dus ik kan er niks over zeggen. Misschien praat ik daar in de toekomst wel over... Ik had graag gezien dat de omstandigheden perfect waren. Maar dat was niet zo en ik begin het te accepteren."

Voor de 31-jarige Davis, die twijfelt over de voortgang van zijn carrière, werkt zijn optreden in Inzell verzachtend. "Gelukkig kan ik de 1000 nog op topniveau rijden. Ik wist dat er nog wat in zat. Ik vind het fantastisch om te winnen."