Patrick Roest is zaterdag in het Noorse Bjugn wereldkampioen allround bij de junioren geworden. Het vrouwentoernooi kende met Antoinette de Jong ook een Nederlandse winnaar.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat Nederland twee wereldkampioenen levert bij de junioren. Destijds waren dat Koen Verweij en Lotte van Beek.

De achttienjarige Roest moest zaterdag op de afsluitende 5000 meter genoegen nemen met plaats twee, maar bleef de concurrentie in het klassement wel voor.

Willem Hoolwerf ging bij het allroundtoernooi met het zilver aan de haal, voor Emery Lehman uit de Verenigde Staten.

Van der Poel

Roest legde de basis voor zijn titel op de 3000 meter, de hij winnend afsloot. Omdat die afstand alleen meetelde voor het allroundklassement mocht hij zich toen nog geen wereldkampioen noemen, maar nu is dat dus wel het geval.

Ook op de 1500 meter liet Roest zich met een tweede plaats van zijn beste kant zien, maar na de mijl moest hij de eerste plaats in het klassement nog wel aan Fan Yang laten. De Chinees kwam op de afsluitende 5 kilometer niet verder dan de tiende plaats, waardoor hij buiten de top drie belandde.

Op de 5000 meter ging de wereldtitel naar Nils van der Poel. De Zweed klokte een tijd van 6.41,29 en bleef daarmee Roest, die 6.43,88 op het bord zette, ruim voor. Lehman pakte het brons in 6.43,97 en zorgde er daardoor voor dat Hoolwerf in 6,46,41 naast het podium belandde.

Dubbelslag

De Jong sloeg op de laatste afstand een dubbelslag. De achttienjarige rijdster werd zowel wereldkampioene op de 3000 meter als allround. Eerder op de dag pakte De Jong al de wereldtitel op de 1000 meter en vrijdag werd ze tweede op de 1500 en de 500 meter.

De 3000 meter volbracht De Jong in een tijd van 4.16,74. Daarmee was ze haar landgenote Melissa Wijfje, die 4.19,22 klokte, te snel af. Jade van der Molen maakte het Nederlandse podium op de langste afstand bij de vrouwen compleet in 4.21,39. Sanneke de Neeling zette met 4.28,39 de zesde tijd op het bord.

Ook in het allroundklassement was Wijfje, die wel de afstandstitel pakte op de 1500 meter, de nummer twee achter De Jong. De derde plaats was voor Yelizaveta Kazelina uit Rusland. De Neeling vond haar naam terug op plek vier en liep dus net een medaille mis.