Op de 500 meter startte Ireen Wüst volgens de starter vals. Hij schoot de rijdster terug en legde daarmee de basis voor haar sterke 1000 meter op het NK sprint. "Ik was er erg op gebrand om een goede rit te rijden", zei ze.

Volgens Wüst was ze niet te snel weg bij de 500 meter. "We waren al veertig meter onderweg toen we teruggefloten werden. Ik was er een beetje teleurgesteld over, een beetje boos. Ik wilde daarom alles in de 1000 meter leggen."

Dat lukte bovenmatig goed. Wüst noteerde 1.17,12, een sterke tijd, niet alleen voor een buitenbaan. "Ik had die tijd nooit verwacht. Volgens mij is het nog sneller dan het baanrecord in Groningen en dat is overdekt. We hebben er bovendien al vaak gereden."

Windstil was het niet in het Olympisch Stadion, maar het ijs was dermate goed dat Wüst zo uit haar slof kon schieten. "Ik moet de organisatie en ijsmeester Beert Boomsma ook echt een compliment maken voor zo’n ijsvloer."

Allure

Ze genoot ook erg van de ambiance in het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Het is super om hier te rijden. Dit heeft echt olympische allure", stelde ze vast. Daarom was ze ook naar Amsterdam gekomen. "Als het in Heerenveen was georganiseerd had ik niet meegedaan."

Met haar 1000 meter reed Wüst zich naar de derde plek in de tussenstand. Daarmee houdt ze zicht op haar eerste nationale sprinttitel. "Zo ver is het nog niet", waarschuwde ze.

"Ik moet morgen eerst zorgen dat ik een goede 500 meter rijd, waarop ik de schade ten opzichte van Margot Boer kan beperken en dan nog zo’n 1000 meter als vandaag rijden."

Michel Mulder en Boer aan kop na eerste dag

Laatste huldiging medaillewinnaars in Olympisch Stadion