Sven Kramer begon vrijdag met de vierde tijd op de 500 meter goed aan het NK allround, maar hoopt in het Olympisch Stadion vooral het Nederlandse publiek warm te maken voor zijn sport.

"Die titel is misschien wel het minst belangrijk. Het belangrijkste is dat de schaatssport super verkocht wordt en dat het één groot feest is", aldus de olympisch kampioen op de 5000 meter.

Kramer genoot zichtbaar van de ambiance in Amsterdam. "Dit is wel heel erg gaaf. Het is anders dan Thialf en dat vind ik wel mooi. Het ijs is ook super. Ze hebben een perfecte job gedaan na de regen van donderdag."

Eerder op vrijdag maakte Kramer definitief bekend door te gaan met schaatsen tot en met de Spelen van 2018 in Pyeongchang. Twijfel over de voortgang van zijn carrière was er wel degelijk. "Er zijn altijd wel momenten dat ik er met mensen over discussieer, maar ik heb er gewoon nog te veel plezier aan. Juist bij dit soort evenementen."

De 27-jarige Kramer moet zich in de hoofdstad nog plaatsen voor het WK allround. In Heerenveen hoopt de Fries eind maart voor de zevende keer wereldkampioen te worden.

"Over die plaatsing maak ik me nog het minst druk. Het is gewoon een fantastisch evenement. We hadden niet durven dromen dat het zo succesvol zou zijn met 15.000 man in het stadion."

Verweij

Koen Verweij won de 500 meter en was daar uiteraard zeer tevreden mee. "Ik was fanatiek. Ik richt me meer op de middenlange afstanden, maar dit is mooi meegenomen. Ik had bijna aan het NK Sprint mee kunnen doen", zei hij met een knipoog over zijn winnende tijd (36,36). "Ik ga nu voor niets minder dan goud, maar dat ga ik eigenlijk altijd."

Verweij, die in Sotsji zilver behaalde op de 1500 meter, is te spreken over het evenement in het Olympisch Stadion. "Het is echt gaaf om hier te rijden en ik ben blij dat ik hier van start ben gegaan. Ik hoorde dat er 15.000 mensen zouden zitten en alleen daarom al wilde ik hier rijden. Er heerst echt een ouderwetse sfeer. Het is fantastisch."

De TVM-rijder heeft, ondanks een druk programma, dan ook geen moment getwijfeld om aan het NK Allround mee te doen. "Na de Spelen was ik tot op de minuut volgepland, maar dat wist ik van tevoren en dat hoort er gewoon bij."

Verweij en Voorhuis leiden na 500 meter bij NK allround

Laatste huldiging medaillewinnaars in Olympisch Stadion