Margot Boer, winnares van de eerste 500 meter bij het NK sprint, had genoten van haar eerste rit in het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Deze sfeer geeft wel wat extra’s", gaf ze toe.

Na haar dubbele bronzen optreden op de Winterspelen had Boer het extraatje wel nodig om gemotiveerd te blijven voor het NK.

"Zeker na de Spelen is de spanning toch wat weggezakt. En als het NK ergens anders was geweest dan had ik over mijn deelname nog wel getwijfeld."

Na de Spelen voelt het NK als een onbetekenend tussenstation. "Ik ben deze week behoorlijk ontspannen, ik heb hiervoor geen spanning gevoeld. Het is wel een titeltoernooi, maar het voelt vooralsnog wel meer als een tussendoortje."

Eenmaal aan de start wilde Boer het publiek in Amsterdam wat laten zien. "Ik had wel het idee dat ik het aan mijn stand verplicht was om hier de snelste tijd te rijden. Maar dit was leuk en apart, mooi om op een buitenbaan te rijden", concludeerde ze. "En het ijs viel me mee. Het was geen Thialf-ijs, maar wel goed. Mijn tijd was nog best snel."

1000 meter

Boer reed later op de avond op de 1000 meter naar de derde tijd: 1.18,39. Daarmee behield Boer de leiding in het klassement, ook al verloor ze meer dan een seconde op Ireen Wüst. De TVM-rijdster won de kilometer in 1.17,12.

Boer: "Ireen reed een heel sterke 1000 meter, maar gelukkig had ik al meer dan een seconde op haar gepakt op de 500 meter." Een voorschot op de nationale titel wil Boer niet nemen. "Ik moet weer een goede 500 meter rijden, maar ik weet niet wat de rest gaat doen."

De sleutel ligt volgens Boer op die kortste afstand. "Op dit moment ga ik van de 500 meter uit omdat ik geen topfitheid heb om op de 1000 meter ook mee te komen."

Avondprogramma

Het avondprogramma stelde Boer wel voor een uitdaging. "Ik vond het moeilijk om wakker te blijven", gaf de leidster in de tussenstand toe. De drukke week vol huldigingen voor de olympiërs had de schaatsster uit Woubruge vermoeid.

Bovendien ligt de Liga-rijdster op normale dagen ook altijd al vroeg in bed. Nu moest ze zich na de 500 meter nog opladen voor haar 1000 meter-rit die tegen half tien op het programma stond. "Ik heb gisteren nog geprobeerd om me voor te bereiden door ook langer wakker te blijven, maar dat lukte me niet."

Michel Mulder en Boer aan kop na eerste dag