Jan Blokhuijsen en Bob de Jong hebben zich vrijdag afgemeld voor het NK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De beide medaillewinnaars van de Winterspelen in Sotsji worden vervangen door Jeffrey van Norden en Sebastiaan Oranje.

"Gisternacht koorts gekregen. Hoopte nog op snel herstel maar ben nu onderweg naar huis. Had graag mee gedaan aan dit super gave evenement, maar het lichaam werkt even niet mee. Komende dagen even goed uitzieken en dan zorg ik dat ik er bij het WK wel sta", twitterde Blokhuijsen.

De Noord-Hollander is als Europees kampioen allround al geplaatst voor het WK allround dat eind maart in Thialf plaatsvindt. Bij het NK zijn nog twee tickets te verdienen voor het wereldkampioenschap.

Eerder deze week werd al bekend dat de olympisch kampioen op de ploegenachtervolging de wereldbekerwedstrijden van volgende week in Inzell zal overslaan.

Twijfel

Volgens een woordvoerder van de BAM-formatie heeft De Jong lang getwijfeld voordat hij besloot af te zien van deelname in Amsterdam

Het NK komt na een week vol huldigingen voor zijn prestatie in Sotsji niet goed uit in de voorbereiding op de wereldbekerwedstrijden in Inzell die volgende week plaatsvinden. Bovendien wil De Jong alleen schaatsen als er een goede klassering voor hem in zit en dat lijkt nu uitgesloten.

De Jong eindigde vorig seizoen nog wel als vijfde bij het nationaal kampioenschap allround. De 37-jarige stayer werd twee keer derde bij het NK, in 1999 en in 2006.

Het NK allround gaat vrijdag van start met de 500 meter. Tegelijkertijd met het NK allround is ook het NK sprint in Amsterdam.

Lees ook: Hoe ziet het programma van het NK eruit?