Sven Kramer komt vrijdag bij het Nederlands kampioenschap allround al in de eerste rit in actie. De titelverdediger lootte in het Olympisch Stadion in Amsterdam Luuc Bugter op de 500 meter.

Koen Verweij en Jan Blokhuijsen, die samen met Kramer olympisch goud wonnen op de team pursuit in Sotsji, rijden in het tiende en elfde paar.

Verweij heeft Renz Rotteveel als tegenstander en Blokhuijsen schaatst tegen Lucas van Alphen.

Tegelijkertijd met het NK Allround is ook het NK Sprint in Amsterdam. De sprinters bijten het spits af in het Olympisch Stadion met eveneens een 500 meter. Op die afstand belooft de laatste rit bij de heren vuurwerk: Michel en Ronald Mulder nemen het tegen elkaar op.

Bij de dames ontlopen da favorieten elkaar. Margot Boer, Thijsje Oenema en Laurine van Riessen zitten elk in afzonderlijke ritten: de laatste drie.

Wüst

Ireen Wüst, die in Amsterdam het sprintkampioenschap rijdt en het allrounden aan zich voorbij laat gaan, zit in de zesde rit tegen Bo van der Werff.

Bij de 500 meter voor de allrounddames treffen ploeggenotes Annouk van der Weijden en Carlijn Achtereekte elkaar in de laatste rit.

Op het allroundkampioenschap zijn nog tickets te verdienen voor het WK Allround dat eind maart in Thialf wordt verreden. Op het sprintkampioenschap staat enkel de nationale titel op het spel.

Lees ook: Hoe ziet het programma van het NK allround en NK sprint eruit?