Na een week vol olympische huldigingen staat er voor de Nederlandse topschaatsers komend weekeind opnieuw een belangrijke wedstrijd op het programma.

Vrijdag, zaterdag en zondag vinden in het Olympisch Stadion in Amsterdam het NK allround en het NK sprint plaats. Op vrijdagavond beginnen de sprinters en de allrounders op de tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion aan hun toernooien.

Veel van de wedstrijden vinden 's avonds op 'primetime' plaats. Zo is het allroundtoernooi op zaterdag in twee delen geknipt, waardoor de belangrijkste ritten op de drie en vijf kilometer pas na 18.00 uur zijn.

Mede vanwege de unieke locatie voor dit toernooi hebben de meeste toppers, waaronder bijna alle medaillewinnaars van 'Sotsji', hun deelname toegezegd. Aan het eind van het programma op vrijdag worden de succesvolle olympische schaatsers dan ook nogmaals gehuldigd.

Alleen Jorrit Bergsma, Carien Kleibeuker en Jorien ter Mors, die zich richt zich op het WK shorttrack vanaf 14 maart in Montreal, hebben hun naam van de startlijst gehaald. De olympisch kampioen op de tien kilometer Bergsma rijdt op donderdag in Amsterdam wel mee bij de laatste marathonwedstrijd van het seizoen.

Kramer

Bij het allroundtoernooi zijn Sven Kramer en Ter Mors de titelverdedigers. Stefan Groothuis zal bij het NK sprint proberen zijn zesde titel op rij te pakken. Bij de vrouwen was Marrit Leenstra vorig jaar in Groningen de beste.

Ireen Wüst gaf vorige week al aan dat ze kiest voor deelname aan het sprinttoernooi, omdat een grote vierkamp volgens haar te veel belasting zou zijn zo vlak na de Spelen.

Startplaatsen

Bij het NK allround zijn naast de titels nog startplaatsen te verdienen voor het WK allround dat op 21, 22 en 23 maart in Heerenveen wordt gehouden.

Op basis van het feit dat ze in januari de twee beste Nederlanders waren bij het EK allround in Hamar en in de top drie eindigden, zijn Wüst en Yvonne Nauta bij de vrouwen en Jan Blokhuijsen en Koen Verweij bij de mannen al zeker van een ticket voor de laatste grote schaatswedstrijd van het seizoen.

De Nederlands kampioen allround plaatst zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap. De vierde deelnemer en de reserve bij zowel de mannen als de vrouwen worden aangewezen door schaatsbond KNSB.

De definitieve ploeg voor het WK wordt op de maandag na het Nederlands kampioenschap bekendgemaakt. Aangezien het WK sprint van dit seizoen al is gehouden, staan bij het NK sprint alleen de nationale titels op het spel.

Lees ook: Hoe ziet het programma van het NK allround en NK sprint eruit?