Jorrit Bergsma genoot net als de rest van de olympiërs met volle teugen van alle mensen die maandagavond naar Assen waren gekomen voor de huldiging. Zelfs het incident rond de ploegenachtervolging kon het onthaal niet overschaduwen.

"Als je hier voor al die mensen staat, trekken alle gebeurtenissen rondom de ploegenachtervolging in Sotsji wel weg", zei Bergsma na afloop van de huldiging.

Bergsma bedankte op de dag van de finale in Sotsji voor een rol als reserve in de achtervolgingsploeg, bestaande uit Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen. Hij gaf te kennen 'genaaid' te zijn en zich geen onderdeel te voelen van de ploeg.

"Die dingen zijn gebeurd. Daar hebben we samen in Sotsji al gesprekken over gevoerd en daar zal hier in Nederland nog meer over gesproken worden." Wrok richting zijn ploeggenoten, die zonder hem goud veroverden, koestert hij overigens niet. "Laat ik duidelijk stellen dat ik blij ben met de gouden medaille voor de jongens. Alle lof voor hen."

De 28-jarige Fries veroverde zelf goud op de langste individuele afstand in Sotsji. "Door die gouden medaille op de 10 kilometer sta ik hier met een goed gevoel. De negatieve dingen trekken op zo'n podium snel weg."

Lees ook: Nederlandse olympische equipe gehuldigd in Assen

Lees ook: Anema: 'Snap heibel rond Bergsma niet'

Lees ook: Koops teleurgesteld in Bergsma