Elke ochtend blikken we met een kenner vooruit op de wedstrijddag in Sotsji. Vandaag Jong Oranje-coach Erik Bouwman over de 1000 meter bij de mannen.

"De grote favoriet voor de 1000 meter is Shani Davis. Hij is in vorm op dit moment. Zijn volle ronde op de 500 meter was weer goed. Ik vind het mooi dat hij tegen Koen Verweij rijdt."

"Die loting is voor Verweij ontzettend goed. Davis is namelijk niet de snelste opener, maar in de laatste ronde kan Verweij erachteraan. Hij is echt een jager. Hij heeft de prooi voor zich en dat is fantastisch voor hem. Dat vindt hij geweldig. Dat zal echt een rit zijn om naar uit te kijken."

"Stefan Groothuis maakt ook een heel goede indruk. Hij heeft op de 500 meter natuurlijk een bloopertje gehad, maar in de training is hij echt indrukwekkend. Dat zag je op de 500 niet helemaal terug, maar dat is ook een heel andere afstand. Ik denk dat hij op de 1000 meter meer rust in zijn kop heeft."

"En Michel Mulder kan wat laten zien, natuurlijk. Die heeft het goud al binnen en heeft niets meer te verliezen, hij kan voor een verrassing zorgen. Hij heeft veruit de hoogste topsnelheid. Het is alleen de vraag of hij de laatste ronde door kan knallen. Ook daarin kan de loting gunstig uitpakken, al zou het kunnen gebeuren dat hij op de laatste kruising Denny Morrison al niet meer voor zich heeft. Dat zou een nadeel kunnen zijn."

Outsiders

"Tot de outsiders reken ik Mark Tuitert. Ik zou hem niet in de top drie zetten, al weet je het nooit bij de Spelen, maar hij gaat wel bij de bovenste zes meedoen. Die Denis Kuzin, vorig jaar wereldkampioen, is een vreemde eend in de bijt. Ik vind nog steeds dat hij niet echt bij de grote namen hoort. Maar als hij uit zijn slof schiet, kan hij echt voor de winst gaan."

"Toch kan er altijd een verrassing zijn. Ik weet nog dat Olaf Zinke in 1992 vanuit het niets goud won op de 1000 meter. Dat was in Albertville op een buitenbaan, heel andere omstandigheden dan hier dus. Nu houd ik het in eerste instantie op Davis, Verweij, Groothuis, Kuzin en Michel Mulder."

De 1000 meter voor mannen begint woensdag om 15.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk de loting voor de 1000 meter