Koen Verweij wil zich maar wat graag met een olympische zege bij zijn ploeggenoten Sven Kramer en Ireen Wüst voegen.

"Na de medailleceremonie van de vijf kilometer kwam Sven mijn kamer binnen en gooide zijn medaille op mijn bed en vertrok meteen weer zonder iets te zeggen. Toen dacht ik: die wil ik ook wel."

Met nog één dag te gaan tot zijn olympisch debuut op de 1000 meter is Verweij opvallend ontspannen. "Ik ben er klaar voor", zegt hij.

Verweij werd de afgelopen dagen door Wüst en Kramer genoemd als belangrijke spil in de ploeg. De blonde Noord-Hollander zorgt voor een losse sfeer in de ploeg. Verweij weet dat hij die rol heeft.

"Ze doen het natuurlijk al jaren, winnen, maar er stond behoorlijk wat druk op bij Sven en Ireen. Dan komt het soms goed uit om even Koen te zijn en te zorgen voor afleiding en motivatie op het juiste moment."

Zelf voelt Verweij nog weinig spanning, al ervoer hij al wel wat hij kan verwachten als hij woensdag in actie komt. "Ik ben mee geweest met Sven naar zijn warming-up voor de vijf kilometer. Ik was behoorlijk zenuwachtig voor zijn rit. Het was goed om mee te maken om de zenuwen al even te voelen."

Op de 1000 meter staat nog niet zoveel op het spel voor de TVM-rijder. "De 1000 meter is een opwarmer voor de 1500 meter. Ik ben op de kilometer nog te wisselvallig. Maar misschien kan ik boven mezelf uitstijgen."

Wisselvallige afstand

Meer verwacht Verweij van de schaatsmijl. "De 1500 meter is een wisselvallige afstand, maar als je goed en constant bent zoals ik ben, dan maak je een goede kans", zegt hij. Toch voelt hij daar niet de druk van de favoriet. "Shani Davis is de te kloppen man. Dat zeg ik hem ook", vertelt Verweij, die bevriend is met de Amerikaan. "Hij is de topfavoriet en moet het doen."

Bij een trainingswedstrijd in Sotsji reed Verweij vlak voor de Spelen bijna een baanrecord en toonde aan een stuk beter in vorm te zijn dan tijdens het olympisch kwalificatietoernooi, toen hij zich met de hakken over de sloot voor de Winterspelen plaatste. "Ik voel me veel beter. Ik schaats ook beter. Toen was ik verkouden en niet fit."

De gezondheidsklachten hielden aan tot en met het EK. Dat het niet snel overging, zat Verweij best even dwars. "Het was vervelend dat ik steeds zo zwak bleef. Maar het is goed gekomen. Ik sta er nu weer, als het moet. Ik ben beter dan ooit."