Ondanks dat hij genoegen moest nemen met het brons kwam Ronald Mulder met een glimlach de catacomben van de Adler Arena in. Dat kwam mede door het zilver van ploeggenoot Jan Smeekens, maar vooral door het goud van zijn tweelingbroer Michel.

"In mijn droom had ik natuurlijk zelf het goud gehad en hij het zilver of het brons", lachte Ronald Mulder. "Maar ik ben ontzettend trots dat het Michel gewoon gelukt is!"

De sprinter van Team BrandLoyalty had naar eigen zeggen een 'respectabel gat' met zijn broer en Smeekens na de eerste omloop, maar bleef toch geloven in zijn kansen op het goud.

"Ik wilde in ieder geval de lat zo hoog mogelijk leggen voor die jongens. Ik dacht zelfs aan een 34,3 zoals ik die in Thialf heb gereden. Respect voor Jan en Michel dat ze het daarna zo goed gedaan hebben."

Zijn 34,49 in de tweede 500 meter bleek wel de snelste tijd van de dag en goed genoeg voor het brons. "Maar ja, misschien moeten ze met terugwerkende kracht toch het goud geven aan de snelste 500 meter in plaats van aan de winnaar van het klassement", verwees hij met een knipoog naar het plan van ISU-voorzittter Ottavio Cinquanta om in de toekomst de snelste rit te belonen met het goud.

Spagaat

Ronald Mulder kwam in de hectische minuten na de finish wel in een lastige spagaat. Eerst werd ploeggenoot Smeekens aangewezen, vervolgens broer Michel waarna de internationale schaatsunie liet weten de gereden tijden nogmaals te gaan bestuderen.

"Voor wie ik op dat moment was? Die vraag krijg ik wel vaker... Ik denk toch wel iets meer voor mijn eigen tweelingbroer. Maar ik had het Jan ook enorm gegund. Hij heeft ook geweldig gereden. Maar dat we alle drie zo goed gereden hebben, maakt het wel heel speciaal."

Lees ook: Michel Mulder: 'Dit pakken ze me nooit meer af'

Lees ook: Michel Mulder schrijft historie met goud op 500 meter