Gerard van Velde liet zich maandag in de verwarring na de laatste rit op de 500 meter niet van de wijs brengen. "Ik weet dat je altijd even moet afwachten tot het op het bord staat", zei de coach van de nieuwe olympisch kampioen Michel Mulder.

In 2002 had Van Velde zelf meegemaakt hoe zuur te vroeg juichen kan zijn. Toen vertelde zijn coach Geert Kuiper dat hij brons had op de 500 meter bij de Spelen van Salt Lake City. "Dat was niet zo. Ik stond als vierde op het bord."

Daarom bleef Van Velde kalm. En zag hij hoe zijn pupil na een spannende sprint als winnaar op het scorebord verscheen. "Het was een heel bijzondere wedstrijd. Eerst al Ronald Mulder die uithaalt 'op zijn Mulders' en daarna reed Michel een hartstikke goede rit."

"Ik twijfelde wel of het genoeg was. Hij liet wel wat ruimte voor Smeekens. Maar toen was het al zeker dat hij een medaille had. Zilver of brons was ook mooi geweest."

De eindafrekening voor Michel Mulder en Van Velde was uitstekend. "Ik ben blij dat dit eruit gekomen is. Ongelooflijk dat hij het hoogste treetje op mag."

Lees ook: Michel Mulder: 'Dit pakken ze me nooit meer af'

Lees ook: Michel Mulder schrijft historie met goud op 500 meter