Jac Orie heeft maandag aan het eind van de middag Michel Mulder gefeliciteerd met zijn overwinning op de olympische 500 meter. 

"Ik ga ervan uit dat alles goed en correct is nagemeten. Dan hebben we er eerlijk om gestreden en heeft de beste gewonnen'', aldus de coach van Jan Smeekens en Ronald Mulder.

Na afloop van de 500 meter ontstond grote consternatie in de Adler schaatsarena. Eerst werd Jan Smeekens genoemd als winnaar, vervolgens werd de tijd van Michel Mulder gecorrigeerd waardoor hij het goud pakte.

Daarna kondigde de internationale schaatsunie aan de tijden nogmaals te controleren waarna Mulder definitief als winnaar op er podium voor de bloemenceremonie verscheen.

"Nu is het duidelijk: ik feliciteer Michel met zijn winst", zei Orie. "Twee en drie is ook geweldig", verwees hij naar het zilver en brons van zijn pupillen Smeekens en Ronald Mulder. "Maar ja, we hadden natuurlijk liever... Dit toont wel aan hoe goed de jongens zijn."

Orie bekende dat hij nog nooit eerder zo'n klein verschil had gezien. "Ik heb liever toch een verschil van een paar honderdsten seconde. Beter voor het hart.''

Lees ook: Michel Mulder schrijft historie met goud op 500 meter

Lees ook: Michel Mulder: 'Dit pakken ze me nooit meer af'