Ireen Wüst zal maandagavond op Medal Plaza in Sotsji haar olympische gouden medaille van de 3000 meter uitgereikt krijgen door IOC-lid Camiel Eurlings.

Dat vertelde de topman van KLM in een interview met NU.nl. Sven Kramer kreeg zondag zijn gouden plak van koning Willem-Alexander, zijn voorganger als IOC-lid namens Nederland.

"Het is fantastisch. We hebben eerst een feestje gevierd en toen ik vannacht terugkwam op mijn kamer lag er een mooie envelop en daarin stond de defintieve bevestiging dat ik de gouden plak aan Ireen mag gaan uitreiken", jubelt Eurlings.

"Ik vind dat een heel grote eer en vooral omdat Ireen echt een absolute topvrouw is. Niet alleen als sporter, maar ik ken haar al jaren als een voorbeeld voor velen qua mentaliteit. Ze is ook bij tegenslagen altijd positief en gaat ervoor."

Bekijk het interview:

Volksfeest

De voormalig minister van Verkeer en Waterstaat is voor het eerst als IOC-lid op de Spelen aanwezig. "Het is één groot Nederlands volksfeest. Dit is Nederland op zijn sterkst. Ik hoor van allemaal mensen dat de straten leeg zijn als er geschaatst wordt."

De gouden medailles van Kramer en Wüst zijn een droomstart voor de Nederlanders equipe. "Dit is het allebeste scenario. De stemming zit er goed in en zoals chef de mission Maurits Hendriks al zei: de geest is uit de fles. Vanaf nu kan het alleen nog maar goed gaan."