Claudia Pechstein was duidelijk teleurgesteld, maar hield zondag tegenover de pers vol dat ze redelijk tevreden was met haar optreden op de drie kilometer.

"Een vierde plek is niet slecht voor een vrouw van mijn leeftijd", zei de 41-jarige Duitse.

Pechstein stelde vast dat ze fysiek in orde is, maar dat haar techniek haar in de steek liet op de 3.000 meter. "In de training ging het steeds prima. Ik reed goede rondetijden, maar zo goed ging het vandaag helaas niet."

Voor de vijf kilometer later tijdens de Spelen maakte Pechstein zich geen zorgen. "Ik wil daar ook weer om de medailles meestrijden. Die afstand ligt me beter en ik verwacht daar meer van."

Sablikova

Martina Sablikova kon wel echt lachen om haar tweede plaats. Ook al kon ze haar titel van Vancouver niet prolongeren, ze liet wel haar beste vorm van het seizoen zien. "Het was inderdaad een goede rit. Alleen wel wat zwaar op het einde."

Met veel vertrouwen kijkt de Tsjechische uit naar haar beste afstand, de 5000 meter. "De vijf kilometer is weer een andere race. Ik zal er voor vechten."

Op de 5.000 meter moet Sablikova wel weer afrekenen met een sterke Ireen Wüst. Op de drie kilometer was ze erg onder de indruk van de Nederlandse. "Ze was vandaag erg snel. Ze was echt een niveau beter dan de rest."

Lees ook: Kuiper: 'Drie keer goud op rij is uniek'

Lees ook: Wüst onttroont Timmer en Van Gennip

Lees ook: Huilende De Jong: 'Dit is één grote deceptie'