In de aanloop naar de Winterspelen was er veel discussie over de selectie van Annouk van der Weijden voor de drie kilometer. De olympisch debutante stelde zondag na haar vijfde plaats dat ze op haar plek was in Sotsji.

"Ik heb laten zien dat ik hier thuis hoor", zei Van der Weijden, die 4.05,75 noteerde in de Adler schaatsarena.

Op het Olympisch Kwalificatietoernooi eind december werd Yvonne Nauta gehinderd in haar race op de 3.000 meter. Zij eindigde daardoor in de uitslag nipt achter Van der Weijden en greep naast een olympisch startbewijs. De ploeg van Nauta bracht het voor de geschillencommissie van de KNSB, maar Van der Weijden behield haar ticket.

Last had de Zuid-Hollandse niet gehad van het gedoe om haar startplek. "Toen ik vlak na de zitting naar Inzell op trainingskamp ging, heb ik dat naast me neergelegd en alleen maar aan deze wedstrijd gedacht."

Het leverde haar in Sotsji haar beste uitslag in een internationale wedstrijd ooit op, al was dat niet meteen duidelijk. Van der Weijden moest namelijk al het ijs op toen nog geen enkele favoriet gereden had. "Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten. Er waren nog geen scherpe tijden gereden."

Dat ze vroeg in het rittenschema zat ervoer de 27-jarige rijdster van Project 2018 niet als een nadeel. "Een richttijd, daar ben ik niet zo van. Daar word ik alleen maar zenuwachtig van."

Tevreden

Ze wist wel zeker dat ze hoog in wilde zetten. Voor zomaar meedoen was ze niet naar Rusland gereisd. "Ik had bedacht dat ik hier om de medailles zou rijden. Dat hoort ook zo, als sporter rijd je altijd om te winnen. Als ik dan nu zie dat Olga Graf hier derde wordt, dan was dat niet ver weg."

Toch was Van der Weijden uiteindelijk wel tevreden met haar prestatie. "Ik kan mezelf niets verwijten. Dit was geen slechte race."

Zwaar jaar

De prestatie van de allroundster is opmerkelijk omdat de rijdster een zwaar jaar achter de rug heeft gehad. Ze moest vorig jaar weg bij Team Corendon en haar vader kampte met een ernstige ziekte.

Toch liet Van der Weijden zich daardoor niet uit het lood slaan. "Ik geniet van de mooie dingen en het laatste jaar heeft ook veel goeds gebracht", concludeerde ze.

De afgelopen maanden bij haar nieuwe ploeg onder coach Johan de Wit zorgden voor een groeiend vertrouwen in haar eigen kunnen. "Ik heb heel veel aan mezelf getwijfeld. Altijd al wel. Ik ben nooit de ster geweest, maar ik heb het afgelopen jaar veel meer zelfvertrouwen gekregen."

Daardoor kijkt ze nu heel anders tegen haar toekomst aan dan een half jaar geleden. "In de zomer waren de Spelen nog een ver-van-mijn-bedshow. Aan het begin van het seizoen zei ik: 'Dit wordt mijn laatste jaar'. Daar ben ik wel op teruggekomen."

Lees ook: Wüst pakt goud op drie kilometer

Lees ook: Wüst onttroont Timmer en Van Gennip

Lees ook: Huilende De Jong: 'Dit is één grote deceptie'