Coach Gerard Kemkers was zondag lyrisch over de optredens van zijn pupillen Sven Kramer en Ireen Wüst. Beide TVM-rijders haalden in het openingsweekend van de Spelen de verwachte olympische gouden medailles binnen.

"Als coach zijnde ben ik erg trots om die twee aan het werk te zien. Om hen met stapels druk op de schouders aan het werk te zien en het zo af te maken", jubelde Kemkers.

De coach benadrukt hoe moeilijk het is om met de verwachtingen in Nederland om te gaan. "De opluchting is iedere keer heel groot omdat de botsing met de publieke opinie vaak heel erg lastig is."

"Mensen denken dat we dit wel eventjes doen, maar wat ze allemaal vergeten is dat beiden in al zo'n lange carrière iedere keer winnen. Met iedere winst maken ze het zichzelf weer lastig. Het is echt de druk van een hele natie. Het zijn helden."

Kemkers hoorde Kramer zaterdag zeggen dat hij ontzettend nerveus was, maar de oud-schaatser had het zelf ook zwaar in de aanloop naar de races. "Ik voel nu gewoon buikpijn van de spanning en dat heb ik elke keer weer."

"Bij de wedstrijden die we heel vaak doen, wordt het wel minder, maar bij dit soort evenementen verandert het niet. Verliezen past niet in onze carrières. We zijn de rode lap waar de stier op blijft jagen. Bij zilver staan we tranen met tuiten te janken."

Junioren

Vooral Wüst heeft dit jaar een sterke ontwikkeling doorgemaakt volgens Kemkers. "Ze heeft dit jaar een mooie stap gemaakt in het omgaan met druk. Ik vond het gevaarlijk om haar daarvoor te complimenteren, maar nu hebben we die gouden medaille en is het gegeven."

Kemkers blijft waakzaam op gemakzucht, aangezien Wüst en Kramer nog meer medailles willen pakken in Sotsji. "Ik werk met pure topsporters en die krijgen ook na deze medailles gelijk weer honger en dat gaat gepaard met spanning. Dit zijn opstekers, maar het zijn twee lange weken."

"We moeten zorgen dat ze een dag na een titel kunnen ontspannen en lachen, maar als ze daarna de arena binnenstappen, is het net zo goed weer vergeten. Het is hun kracht dat ze heel snel vergeten dat ze iets gewonnen hebben en dat ze hongerig als junioren zijn voor de volgende."

Lees ook: Wüst pakt goud op drie kilometer

Lees ook: Wüst: 'Spelen hoe dan ook geslaagd'

Lees ook: Kramer pakt eerste goud in Sotsji