Bart Veldkamp was zeer onder de indruk van de rit van zijn pupil Bart Swings op de vijf kilometer. De Belg miste het podium, dat nu volledig Nederlands was, slechts op een seconde.

Veldkamp stelde vooraf nog dat Swings zijn pijlen richtte op de 1500 meter, maar door een sterke start reed hij lange tijd onder de tijd van de uiteindelijke winnaar Sven Kramer.

“Het was een indrukwekkende race. Hij kreeg de Nederlanders in het stadion wel even stil. Er was ineens een Belg die hun karretje in de poep ging rijden”, aldus Veldkamp.

“Ik wist dat hij tot dit in staat was. Misschien was een medaille een beetje te gek geweest, maar ik heb echt staan te genieten van zijn rit.”

Vechten

Swings zelf overtrof ook zijn eigen verwachtingen. “Top tien was het minimum, want dat rijd ik al het hele seizoen Maar ik wist dat als ik een sterke rit zou rijden top vijf moest kunnen en als ik zou verrassen dat ik dicht bij het podium kon komen. Dat is gelukt. Ik denk dat ik mezelf wel verrast heb.”

Zijn race liep zelfs zo soepel dat hij onderweg nog hoop koesterde op een medaille. “Toen de rit eenmaal bezig was had ik dat idee wel, ja. Het kostte niet veel moeite en het ging vrij vlot. Ik bleef vechten op het einde, maar ik verloor net te veel in de laatste rondes.”

De 22-jarige Swings was niet de enige die aan het eind oplopende rondetijden noteerde. Veel rijders verloren aan het slot van hun race. “Dat gaf mij ook wel hoop. Ik bleef echt wel vechten, want ik wist dat Jorrit Bergsma het ook moeilijk had en het was ook niet zo dat Jan Blokhuijsen seconde per seconde wegreed.”

Voor de 1500 heeft Swings flink wat zelfvertrouwen opgedaan. “Ik heb technisch nog nooit zo goed geschaatst en fysiek kan het ook niet slecht zijn als ik op zwaar ijs zo’n rit rijd. We gaan de snelheid nog eens testen op de 1000 meter. Maar als je met 28,2 begint terwijl 28,7 het doel was, dan denk ik dat het met de snelheid ook wel goed zit.”