De Russische langebaanschaatsers begonnen teleurstellend aan de Olympische Spelen in eigen land. Op de vijf kilometer was Denis Yuskov de beste, op plek zes. Ivan Skobrev, in 2010 nog winnaar van brons, eindigde zelfs een plek lager.

"Mijn doel was om mee te doen voor een medaille, maar dit was bij lange na niet genoeg voor het podium", concludeerde Skobrev.

De Winterspelen in Sotsji moeten een Russisch feestje worden, maar op de 400-meterbaan pakte dat niet zo uit. Toch ging het Skobrev te ver om van een slecht begin te spreken voor het thuisland. "Ik weet niet of het voor Rusland een slechte start is, maar voor mijzelf zeker wel", zei hij. "Maar ik heb nog een kans op de 1500 en de team pursuit."

Volgens Skobrevs coach Kosta Poltavets zegt het resultaat op de vijf kilometer inderdaad nog niet alles over Russische kansen van de komende dagen.

"De lat ligt hier heel hoog. Iedereen wil meedoen, iedereen wil winnen. En Skobrev heeft een beetje teleurgesteld, maar Yuskov reed hier als debutant. Hij ging er volle bak in en hield het helaas niet vol, maar dit is geen slecht begin."

Pijn lijden

Volgens Poltavets had Skobrev moeite om de juiste slag te vinden. "Pijn lijden en doorgaan kan hij nog wel, maar hij kan het op het ijs niet raken."

De coach denkt niet dat de Rus zich de afgelopen jaren te weinig op zijn sport heeft geconcentreerd. Skobrev maakte naar de buitenwereld wel de indruk minder tijd en energie in het schaatsen te steken. "Hij heeft zeker wel genoeg gedaan", zegt Poltavets.

"Wel had hij de laatste tijd meer eigen inbreng in zijn programma en training. Hij wilde bijvoorbeeld minder wedstrijden rijden. Daar was ik het niet mee eens, maar daarin moesten we compromissen sluiten."

Nieuwe generatie

Met zijn matige presteren op de 5000 meter is wel duidelijk dat de rol van Skobrev in het Russische schaatsen aan het veranderen is, geeft Poltavets toe.

"Als je ook kijkt naar de wereldbekerwedstrijden van dit seizoen dan hebben we hem niet nodig om medailles te winnen. Vroeger was hij de leider van de ploeg, maar nu is er een nieuwe generatie."

En die nieuwe generatie met onder andere Denis Yuskov heeft de komende weken nog voldoende kansen om Rusland het zo felbegeerde eremetaal te schenken. "We hebben nog twee weken en de ploeg is groot", stelt Poltavets. "Deze ploeg heeft de toekomst en daar gaat het om."