Jorrit Bergsma had een dubbel gevoel na zijn derde plaats op de olympische vijf kilometer. De BAM-rijder baalde flink van zijn rit, maar was wel content met het brons.

"Ik verkloot mijn rit gewoon, maar gelukkig heb ik nog brons. Het was duidelijk dat Sven Kramer beter was, al kom ik hier wel voor goud", aldus Bergsma in de catacomben van de Adler Arena.

Het scheelde slechts een seconde of de Fries had de Belg Bart Swings nog voor moeten laten gaan. "Mijn rondetijden liepen snel op en ik wist dat het sneller moest voor goud. Daardoor forceerde ik."

"Een medaille is een medaille, zilver of brons maakt dan niet zoveel uit. Het was gewoon een slechte rit en dan moet ik blij zijn met brons."

Powerafstand

Bergsma, die zes seconden moest toegeven op Kramer terwijl hij normaal veel dichter in zijn buurt zit, hoopt dat hij op de tien kilometer beter in vorm is. "Ik wilde mijn beste rit rijden en dat is niet gelukt, maar de tien is een heel andere afstand."

Het geloof dat Kramer op die afstand te verslaan is, heeft Bergsma nog steeds. "Het gat lijkt groot, maar ik blaas mezelf op en dan gaat het hard met de secondes. Als ik koel was gebleven, was het gat veel kleiner geweest. De vijf is echt een powerafstand die me toch iets minder ligt."

Jillert Anema leek flink te balen van de rit van Bergsma. Zijn flamboyante coach liet zich eerder ontvallen dat de winnaar van de vijf ook de tien zou winnen. Bergsma: "Haha, gelukkig won ik vorig jaar ook de tien kilometer hier op de WK afstanden nadat ik de vijf eerst niet won. Hij was zeker niet boos. We zien het probleem en moeten daaraan werken."