Hij moest zijn meerdere erkennen in Sven Kramer, maar Jan Blokhuijsen stapte toch tevreden van het ijs. Volgens de Nederlander was het zilver zaterdag op de vijf kilometer het hoogst haalbare.

"Natuurlijk moet je voor het goud gaan", reageert Blokhuijsen na afloop van de race. "Maar ik ben blij met het zilver. Dat was het maximaal haalbare vandaag."

Blokhuijsen begon aan zijn rit wetende dat Kramer een olympisch record had genoteerd. "Dat is hard, is het enige dat ik dacht", haalt Blokhuijsen zijn gedachte aan de start terug. "Ik ging ervoor, maar uiteindelijk ben ik heel tevreden met het zilver."

De Noord-Hollander stelt echter niet van tevoren getekend te hebben voor die kleur. "Zeker niet. Je weet nooit wat er gebeurt tijdens een wedstrijd, dus je moet altijd voor de winst gaan of dat nou mogelijk is of niet."

Schok

Ook over zijn race was hij niet helemaal tevreden. "In de training reed ik 'vrijer' dan me in de wedstrijd gelukt is. Dat is jammer, misschien had het nog iets sneller gekund."

Blokhuijsen wijt dat aan de spanning van het toernooi en aan zijn spannende strijd met de Belg Bart Swings. "Ik had er geen rekening mee gehouden dat hij opeens voor me zou rijden. Dat was wel een kleine schok."

"Ik ben, denk ik, op mijn best als ik mijn eigen rit kan rijden. Misschien heb ik ook wel iets te veel naar Bart gekeken. Maar tegelijkertijd moest ik er ook voor vechten, ik denk dat ik daarom in het middenstuk langer die rondjes 29 kon vasthouden. Misschien heeft dat geholpen met het behalen van het zilver."

Al met al beaamde Blokhuijsen dat voor Nederland de start niet beter had kunnen zijn. "Eén, twee en drie: geweldig! Zo willen we beginnen."

Groenewold

Zijn coach Renate Groenewold werd na de rit bijna omver gereden door Blokhuijsen. "Normaal gaat een schaatser naar links en blijft de coach rechts, maar hij was steenkapot. Iedereen ging stuk aan het einde behalve Kramer, al ging het bij hem ook niet vanzelf."

Groenewold, coach van Corendon, was al met al dolgelukkig met het zilver van haar pupil. "Hij heeft die medaille echt gewonnen en niet het goud verloren. Er was er maar eentje die kon verliezen en die heeft gewonnen. Het is voor iedereen wel duidelijk dat hij de beste was."

Blokhuijsen wilde aanvankelijk zondag al  teruggaan naar Nederland, maar moet dan zijn medaille in ontvangst nemen bij het Medal Plaza. "Ik wist dat niet, ben kennelijk nog een olympische broekie. Ik wist voor de loting niet eens dat Nederlanders niet tegen elkaar konden rijden."

Groenewold blijft gewoon in Sotsji terwijl Blokhuijsen zich met de rest van de ploeg gaat voorbereiden op de ploegenachtervolging. De Noord-Hollander komt pas volgende week zondag terug in Rusland.

Lees ook: Kramer: 'Was mijn beste rit ooit'

Lees ook: Kramer zorgt voor Nederlands unicum met goud