Henk Angenent, de winnaar van de laatste Elfstedentocht, stopt na vijf jaar als ploegleider en zegt het marathonschaatsen vaarwel. 

"Ik ben opgelucht en teleurgesteld. Opgelucht omdat ik stop, teleurgesteld omdat mijn sport in een neerwaartse spiraal is terechtgekomen'', zegt Angenent zaterdag in De Telegraaf.

Hij hekelt het beleid van de schaatsbond KNSB. ''Er is geen visie en geen beleid. De 200 kilometer van Finland is al vier jaar van de kalender. Deze wedstrijd is de eyecatcher van onze sport.''

''Vorige week ging de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee vanwege extreme sneeuwval niet door. De KNSB had met plan B moeten komen door in Zweden volgende week 200 in plaats van 150 kilometer te rijden. Maar er gebeurde niets. Het wedstrijdprogramma wordt steeds korter, ploegen blijven zomaar weg.''

"Bij elkaar opgeteld, valt het marathonschaatsen niet meer te verkopen." De Zuid-Hollander ziet de toekomst van de sport derhalve somber in. "Volgend seizoen zijn er nog acht à negen ploegen. Hoe kan je daarmee een sterke competitie organiseren?"

Het afscheid van de initiatiefnemer betekent hoogstwaarschijnlijk ook het einde van de Henk Angenent Classic, de wedstrijd tussen Hoogmade, Woubrugge en Roelofarendsveen. In januari 1997 kroonde Angenent zich tot winnaar van de tot op heden laatste Elfstedentocht.