Voor de Winterspelen heeft Margot Boer maar één doel: hetzelfde gevoel vinden als tijdens de tweede 500 meter op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). "Ik reed daar zo goed dat ik al kippenvel had voordat ik over de finish kwam", zei ze. "Daar doe je het voor."

Boer is puur op haar eigen prestatie gericht, benadrukt ze. Zelfs een vierde plaats zou genoeg voor haar kunnen zijn, mits ze de race van haar leven rijdt. "Als ik alles eraan gedaan heb en een race als op het OKT rijd, dan moet ik tevreden zijn."

Het is voor Boer nog even afwachten of ze dat gevoel van eind december ook in Sotsji op kan roepen, geeft ze toe. "Het gaat de laatste weken met ups en downs. Af en toe slaat wel de twijfel toe."

Die twijfel komt op bij de trainingen die op het ijs niet zo lopen zoals ze wil. "Het liefst rijd ik elke dag zoals op het OKT, maar dat kan niet", zegt ze. En echt erg is dat eigenlijk niet eens. "Het is ook belangrijk om die foutjes te maken, want dan sukkel je niet in slaap."

Deze week verschuiven haar gevoelens van twijfel langzamerhand naar een gevoel van zekerheid omdat ze zich steeds fitter begint te voelen en bijna haar wedstrijdvorm heeft bereikt. Bovendien zorgen haar coaches Marianne Timmer en Gianne Romme ervoor dat ze niet te veel gaat piekeren. "Ze zeggen dat ik niet te veel moet nadenken."

Hoger basisniveau

Dat was ook de boodschap geweest op het kwalificatietoernooi en dat pakte goed uit. De 500 meter heeft haar de overtuiging gegeven dat ze in Sotsji ook een goede indruk kan maken. "Ik had op het OKT mijn oude niveau terug en ging er vervolgens bovenuit. Dat had ik wel even nodig", vertelt Boer. "Mijn basisniveau is nu hoger en van daaruit kan ik excelleren."

Door de twijfel om te zetten in rust en zekerheid hoopt Boer mee te kunnen doen om de medailles. "Het is mijn droom om het podium te halen", zegt ze over de 500 en 1000 meter. 

"Ik moet twee topraces rijden en voor mezelf alles eruit halen en dan is alles mogelijk."

Op de 500 meter ontbreekt Jing Yu, de Chinese wereldkampioene sprint kampt met een heupblessure. "Ik vind het jammer voor haar en ik gun dat niemand, maar hard op papier is het wel een concurrente minder", stelt Boer.

Lee

De grootste concurrente staat wel nog gewoon op de startlijst: Sang-Hwa Lee. De Koreaanse lijkt onverslaanbaar op de kortste afstand. Voor Boer werkt het rijden van Lee motiverend. 

"Het klopt bij haar. Het is echt bijzonder als je dat telkens weer voor elkaar kan krijgen. Ze rijdt kneiterhard", zegt ze. "Dat is mooi voor de sport en het is ook mooi om te zien dat het zo hard kan. Het is een inspiratie om zelf ook verder te gaan, want als een het kan dan kunnen meer rijdsters dat."