Met zeven atleten is België afgereisd naar Sotsji voor de Winterspelen. De grootste medaillekans heeft schaatser Bart Swings. "Er is altijd op mij ingezet, ook al doen de bobsleedames het ook goed", geeft hij toe.

Met de kleine Belgische equipe heeft Swings zijn intrek genomen in een benedenverdieping in het olympisch dorp.

"Het is klein, maar goed. Ik voel me hier rustig", zegt hij. "Het valt me hier heel erg mee. Na vorig jaar had ik het veel grauwer verwacht en veel meer gedoe met de beveiliging, maar de security is super in het dorp. Je merkt er weinig van."

De 22-jarige Swings debuteert op de Winterspelen en gedijt goed op het olympisch park. "De sfeer onder de atleten is niet eens zo anders, maar de hele omgeving geeft meer motivatie."

Het toernooi start voor Swings zaterdag met de 5000 meter. Hij weet dat hij op basis van dit seizoen in een underdogpositie zit op die afstand. "Het podium wordt moeilijk, want ik ben dit seizoen nog niet in de buurt geweest van het podium, op de vierde plek in Berlijn na."

Vol in vliegen

Dat heeft gevolgen voor de manier waarop hij de wedstrijd in zal gaan. "Ik heb de status nog niet om te zeggen: 'ik wacht af wat mijn tegenstanders doen'. Ik zal er vol in moeten vliegen en misschien geeft de olympische sfeer me nog wat extra's."

Meer kans dicht Swings zichzelf toe op de 1500 meter. "Ik heb afgelopen weekeinde goede testwedstrijden op de 500 en 1000 meter gereden. De start was nog niet helemaal in orde, maar ik reed mijn snelste ronde ooit op de 500 meter."

Toch weet hij dat het juist op de 1500 meter een loterij zal worden, want er zijn veel rijders die daar met de zege aan de haal kunnen gaan. "Het is onvoorspelbaar", concludeert Swings.

Daarom wil hij niet bezig zijn met uitslagen, maar concentreert hij zich op de uitvoering van zijn races. "Als ik de rit die ik in mijn hoofd heb kan uitvoeren dan ben ik tevreden. Het moet de beste rit van het seizoen worden. Vooral op de 1500 meter kan ik dan hoog eindigen."

Tussen de 5000 en 1500 meter in rijdt Swings ook de 1000 meter. De Belg heeft op die afstand weinig te zoeken, maar hij heeft een bijzondere reden om toch te rijden: hij is die dag, 12 februari, jarig. Om te vieren dat hij 23 wordt rijdt hij de kilometer in de Adler Arena.

Lees ook: Blokhuijsen gaat voor olympisch goud op vijf kilometer

Lees ook: Kramer blij met verbeterde ijsvloer in Sotsji