Elke ochtend blikt NUsport met een kenner vooruit op de wedstrijddag in Sotsji. Vandaag oud-schaatser Jan Bos, die de vlag droeg bij de Spelen van 2006 in Turijn, over de openingsceremonie van vrijdag.

"Ik vind Jorien ter Mors een goede keuze als vlaggendraagster. Het is heel bijzonder dat zij op twee verschillende disciplines meedoet op de Spelen. Het is wel jammer dat het niet Bob de Jong is geworden. Dat is toch een bijzonder figuur. Hij doet al zo lang mee en heeft echt een mega-erelijst achter zijn naam staan."

"De openingsceremonie is als vlaggendrager niet heel anders dan voor de rest van de sporters. Het viel mee, je krijgt zo'n ding om je nek om de vlag in te doen en moet gewoon net zo lang wachten als de rest. Ik was natuurlijk wel heel trots dat ik de vlag mocht dragen. Op dat moment ging het ook heel erg goed met me."

"Op de één of andere manier heb ik heel veel vertrouwen in de Nederlandse schaatsers voor de Spelen. Behalve op de 1000 meter maken we bij de mannen echt megagoede kans op gouden plakken. Als er bovendien op de 500 meter meteen goud gepakt wordt, zijn de Spelen eigenlijk al geslaagd. Dat is nog nooit gebeurd. Ik ben benieuwd wat de gebroeders Mulder gaan laten zien."

Ter Mors

"Bij de vrouwen hoop ik dat Ter Mors weer een beetje fit is. Dan zou zij zeker nog wat uit kunnen halen. En Antoinette de Jong, het zou wel heel bijzonder zijn als die een medaille pakt op 18-jarige leeftijd."

"Het is voor mezelf niet moeilijk om niet bij de Spelen te zijn, ook al had ik er als coach van de schaatsers in Inzell kunnen zijn. Hier is nu nog een aantal schaatsers en die verdienen de aandacht. Ik heb de Spelen vaak genoeg meegemaakt en het is jammer om er niet meer bij te zijn als schaatser, maar echt lastig kan ik het niet noemen. Gelukkig ga ik nog vier dagen kijken."

De openingsceremonie is in het Fisht Olympic Stadium, dat plaatsbiedt aan veertigduizend toeschouwers. Vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd worden de 22e Winterspelen officieel geopend.

Lees ook: Olympische Winterspelen worden officieel geopend