Jan Blokhuijsen rekent zichzelf tot kanshebbers voor goud zaterdag bij de olympische vijf kilometer in Sotsji.

"Dat is zeker waar ik voor zal starten: om te winnen", aldus Blokhuijsen woensdag in de Adler Arena. 

De schaatser van Corendon ziet de vijf kilometer dan ook niet zomaar als een prooi voor titelverdediger Sven Kramer en ook een volledig Nederlands podium ligt volgens hem niet voor de hand. "Het wordt een heel spannende afstand."

Blokhuijsen verwacht naast Kramer veel van Jorrit Bergsma, maar vlakt ook Seung-Hoon Lee niet uit. Bovendien zijn ook de Russen Denis Yuskov en Ivan Skobrev geduchte concurrenten, denkt hij. "Ik verwacht dat Skobrev ietsje beter zal zijn dan Yuskov op de vijf."

"Ik ken hun coach Kosta Poltavets wel een beetje en ik weet dat die ervoor zorgt dat die jongens er scherp op staan. Het is ook erg belangrijk voor ze. De Russen staan er gewoon."

Snelle tijden

Volgens de 24-jarige rijder leent het ijs in de Adler Arena zich voor snelle tijden, vergelijkbaar met Thialf tijdens het kwalificatietoernooi van eind december. "De winnaar zal richting de 6.11 of 6.12 moeten. Natuurlijk maakt de luchtdruk ook nog uit voor de snelheid van het ijs, maar ook met hoge luchtdruk zal het nog hard gaan."

Voor Blokhuijsen zijn het de tweede Olympische Winterspelen uit zijn carrière. In 2010 in Vancouver behoorde hij individueel niet tot de medaillekandidaten. "Ik heb in vier jaar veel geleerd. Ik ben veel volwassener geworden en ik ga dit toernooi heel anders in. Toen was ik onbevangen."

Dat betekent niet dat Blokhuijsen nu nerveus is, zo benadrukt hij. "De vijf kilometer is pas over drie dagen. Als je nu al zit te shaken dan is dat niet goed. Dat kost te veel energie. Ik weet nu dat er wat te halen valt. Ik ben beter. Ik heb veel harder gereden en dus ga ik er met veel meer vertrouwen in."