De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk is vanwege een enorme hoeveelheid sneeuwval afgelast. Dat heeft de organisatie donderdagavond laat besloten.

De Alternatieve Elfstedentocht zou vrijdagochtend om 8.00 uur beginnen. De wedstrijd werd al een dag vervroegd omdat de weersverwachtingen voor zaterdag en zondag nog slechter zijn.

Er is de laatste paar dagen ontzettend veel sneeuw gevallen en de hoeveelheid neerslag wordt het komende weekend niet minder.

Erben Wennemars, een van de deelnemers, reageerde bij de NOS teleurgesteld maar begripvol. ''Ik heb nog nooit van mijn leven zo veel sneeuw gezien. Ik denk dat er wel een meter gevallen is.''

"De organisatoren hebben tot vannacht geprobeerd het ijs sneeuwvrij te maken maar dat lukte niet. De druk van de sneeuw op het ijs werd te groot.''

Donderdagavond moest al een feesttent worden ontruimd vanwege instortingsgevaar.

Open NK

Woensdag werrden op de Weissensee nog wel de Open Nederlandse kampioenschappen op natuurijs verreden, gewonnen door Ingmar Berga en Mariska Huisman. Maar het hoogtepunt van de schaatsweek in Oostenrijk gaat vrijdag dus niet door.

Het betekende een grote teleurstelling voor de zesduizend naar Oostenrijk afgereisde wedstrijd- en toerrijders, die tot dusverre deze winter in Nederland ook al niet hebben kunnen schaatsen op natuurijs.