De Fransman Alexis Contin kampt ruim een week voor de start van de Olympische Spelen met gezondheidsklachten. 

Bij de 27-jarige rijder uit de Nederlandse BAM-formatie van coach Jillert Anema is hyperthyreoïdie geconstateerd, een teveel aan schildklierhormoon in het bloed.

''Dat veroorzaakt extreme vermoeidheid en risico op hartklachten'', zo bracht Contin woensdag naar buiten. Op advies van de doktoren heeft de Fransman zich teruggetrokken voor de 1500 en 5000 meter op de Winterspelen in Sotsji.

''Ik ga er alles aan doen om deze beproeving te overwinning. Dit is een klap voor mij, want mijn olympische droom lijkt in duigen te vallen.''

Contin, ook een gewaardeerd marathonschaatser en inlineskater, hoopt dat hij snel genoeg hersteld is om tijdens de laatste dagen van de Spelen nog mee te doen aan de 10 kilometer (18 februari) en de ploegachtervolging (21 en 22 februari).

In 2010 eindigde de Fransman op de Winterspelen van Vancouver als zesde op de 5 kilometer, op de dubbele afstand greep hij net naast een medaille (vierde).

Dit seizoen reed Contin tijdens wereldbekerwedstrijden in Astana naar het zilver op de 10 kilometer, op gepaste afstand van Sven Kramer. De Fransman voelde zich niet lekker nadat hij met de BAM-ploeg op trainingskamp was geweest naar Tenerife. Tijdens medisch onderzoek in Frankrijk kwam aan het licht dat hij met forse gezondheidsklachten kampt.